Με άρση της πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ προειδοποιούν οι φαρμακοποιοί.


O Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) κατά τη χθεσινή γενική συνέλεσυη του κλάδου αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων, τουλάχιστον με τη μορφή απεργιών. Όμως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της άρσης της πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ, τονίζοντας μάλιστα πως κινούνται προς αυτό το μέτρο με μαθηματική ακρίβεια.
 
«Με την επιβολή του νέου Μνημονίου στη χώρα η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται ραγδαία. Η απόλυτη οικονομική ανεπάρκεια του ΕΟΠΥΥ, που οφείλει 600 εκατ. ευρώ στα φαρμακεία, σε συνδυασμό με την συνεχή αύξηση της ανεργίας και των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, οδηγεί το πολιτικό σύστημα της χώρας σε αναξιοπιστία και αδυναμία λύσης των προβλημάτων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΦΣ.
 
Για το λόγο αυτό, ο ΠΦΣ προσφεύγει άμεσα στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων προκειμένου «να ενημερωθεί αλλά και να ενημερώσει για το εύρος της ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο βαίνει συνεχώς αυξανόμενο». «Οι απειλές σύνθλιψης του φαρμακείου της γειτονιάς, που περιέχονται στο νέο μνημόνιο, σημαίνει πλήρη κατάρρευση όλου του συστήματος περίθαλψης των πολιτών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία της χώρας με τους θεσμούς περιλαμβάνει δύο σημεία που κατά τους φαρμακοποιούς, πλήττουν τον κλάδο: το άνοιγμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων και η αποσύνδεσή του από το πτυχίο φαρμακοποιού, καθώς και η απελευθέρωση της πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).