Το όραμά του για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναλύει με συνέντευξή του στα «Π» ο καθηγητής Ιατρικής Φυσικής-Ακτινοφυσικής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και υποψήφιος πρύτανης, Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, λίγες ημέρες πριν από τις πρυτανικές εκλογές που διεξάγονται στις 15 Μαΐου στο αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ευσταθόπουλος έχει καταγράψει το υψηλότερο ποσοστό στις εκλογές για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, αποσπώντας 40% τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο κ. Ευσταθόπουλος δεν διστάζει να πάρει σαφή θέση σε ένα θέμα-ταμπού, όπως αυτό του ασύλου, υποστηρίζοντας την κατάργησή του και την αντιμετώπιση των φαινομένων ανομίας με τους νόμους του ελληνικού κράτους, οι οποίοι ισχύουν σε όλη την ελληνική επικράτεια.

«Είχα επισημάνει ότι το σημερινό καθεστώς που επεβλήθη θα λειτουργούσε ως άσυλο προστασίας της ανομίας, όπως δυστυχώς και έγινε. Εχω τοποθετηθεί πολλές φορές ότι τα φαινόμενα αυτά, που είναι πολλά και σοβαρά στο πανεπιστήμιό μας, μπορούμε και πρέπει να τα σταματήσουμε», τονίζει, απαντώντας για το άσυλο και τα περιστατικά που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια.

Χαρακτηρίζει δε «αδιανόητο» να θεωρείται «φυσιολογική η οργάνωση ρεμπέτικων πάρτι από εξωπανεπιστημιακές “συλλογικότητες” μέσα στο πανεπιστήμιο ή να καταλαμβάνονται χώροι από άγνωστα άτομα, που τους χρησιμοποιούν για ξένους με το πανεπιστήμιο σκοπούς». Ο κ. Ευσταθόπουλος καλεί σε συμφωνία για μηδενική ανοχή απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, προσθέτοντας ότι «είναι σύμφωνη η συντριπτική πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Ενας από τους βασικούς άξονες που θέτει ο κ. Ευσταθόπουλος για το ΕΚΠΑ αφορά τις οικονομικές απολαβές των καθηγητών, καθώς, όπως λέει με νόημα, «το διδακτικό προσωπικό πρέπει να αισθάνεται αξιοπρέπεια, ασφάλεια και υπερηφάνεια να εργάζεται και το θέμα των αποδοχών είναι σημαντικό σε αυτό». Οπως προσθέτει ο ίδιος, δεν πρόκειται για τη διεκδίκηση κάποιων αυξήσεων ή αναδρομικών, κάτι που ήδη έχει γίνει, με τον ίδιο να πρωτοστατεί ως πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, και για το οποίο δηλώνει υπερήφανος, αλλά για ένα «διαρθρωτικό και αξιακό ζήτημα», όπως το χαρακτηρίζει.

«Θα πρέπει να πείσουμε την Πολιτεία ότι πανεπιστήμια με καθηγητές και προσωπικό που έχουν τις σημερινές αποδοχές δεν λειτουργούν πουθενά στον δυτικό κόσμο. Οφείλουμε να επιδιώξουμε να γίνει προτεραιότητα για την ελληνική Πολιτεία να επαναφέρει την αξία του έργου των πανεπιστημιακών σε αξιοπρεπή επίπεδα», σχολιάζει, αναφερόμενος στο ζήτημα των αποδοχών των πανεπιστημιακών.

Μειώσεις

Ο υποψήφιος πρύτανης του ΕΚΠΑ, αποκρούοντας το επιχείρημα ότι η κρίση δεν επιτρέπει πολιτικές αύξησης μισθών, σχολιάζει ότι «το κόστος της μισθοδοσίας της Γενικής Κυβέρνησης σήμερα έχει αυξηθεί κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2014 και στο τέλος του 2019 αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά 2 δισ. ευρώ, ενώ οι αποδοχές των πανεπιστημιακών συνεχώς μειώνονται». Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών υπεραμύνεται της αυτονομίας των πανεπιστημίων, υποστηρίζοντας ότι είναι ο καλύτερος δρόμος για την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας στη χώρα. Οπως αναφέρει ο ίδιος, «δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα μεγάλα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, όπως για παράδειγμα το Κέιμπριτζ και η Οξφόρδη, είναι αυτόνομα».

Εξηγώντας και αναλύοντας περαιτέρω το πώς αντιλαμβάνεται την έννοια της αυτονομίας, εξηγεί στα «Π» ότι αυτό που επιθυμεί δεν είναι η «κρατική επιχορήγηση» με την παρεξηγημένη έννοια του όρου, αλλά η «αποτίμηση του κόστους των υπηρεσιών εκπαίδευσης που μας ζητά η Πολιτεία να παρέχουμε και αυτό το ποσό να καταβάλλεται στο πανεπιστήμιο», όπως τονίζει. «Μέρος της χρηματοδότησης πρέπει να συναρτάται με την αξιολόγηση του πανεπιστημίου. Επιπλέον, θα πρέπει να είμαστε πλήρως αυτόνομοι να εξασφαλίσουμε πόρους και από άλλες πηγές, σύμφωνα με δοκιμασμένες πρακτικές που εφαρμόζουν όλα τα σύγχρονα πανεπιστήμια», προσθέτει ο κ. Ευσταθόπουλος, ανοίγοντας τη συζήτηση γύρω από την προσέλκυση κεφαλαίων από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

«Το όραμά μας για το πανεπιστήμιό μας είναι ένα αυτόνομο, εξωστρεφές και ανταγωνιστικό δημόσιο ίδρυμα, το οποίο θα προσφέρει στους φοιτητές μας ευκαιρίες ποιοτικής εκπαίδευσης και ανάπτυξης των δυνατοτήτων τους, ώστε να βρουν άμεσα αξιοπρεπή εργασία στο αντικείμενο που διάλεξαν να σπουδάσουν», αναφέρει, συνοψίζοντας το πρόγραμμά του για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, θέτοντας ως απαραίτητα χαρακτηριστικά του ιδρύματος την ποιότητα, τη διεθνή αναγνώριση, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 11/5/2019