Στο δίκαιο αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να επαναλειτουργήσει η ιστορική Θεολογική Σχολή της Χάλκης αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας στην τράπεζα της Ι.Μονής Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, μετά την καθιερωμένη Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε σήμερα, στο περικαλλές Καθολικό της.

Αναφερόμενος στη στελέχωση της Πατριαρχικής Αυλής και των Επαρχιών του Οικουμενικού Θρόνου με νέους και μορφωμένους κληρικούς ο Παναγιώτατος επισήμανε: «Το ιδεώδες θα ήταν βέβαια να επαναλειτουργήσει η Σχολής της Χάλκης, αυτή που έδωσε τόσα στελέχη στην Εκκλησία, στην δική μας την Εκκλησία και σε άλλες αδελφές Αυτοκέφαλες Εκκλησίες».

Οπως είπε, στα 127 χρόνια της λειτουργίας της, η Σχολή της Χάλκης έδωσε περίπου 1000 αποφοίτους. «Παρά τις προσπάθειές μας, τις προσευχές μας, παρά τις υποσχέσεις και τις ελπίδες που μας έδωσαν κατ' επανάληψη, δεν εννοούν να κάνουν το αποφασιστικό βήμα και να μας δώσουν την ποθητή άδεια για να ανεβούμε και πάλι στον Λόφον της Ελπίδος, να έρθουν μαθηταί, να κρούσει ο κώδων της Σχολής, να ανάψουν τα φώτα των κοιτώνων και των σπουδαστηρίων και των παραδόσεων» συνέχισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

«Εμείς δεν θα παύσωμε να προσευχόμεθα και να επιμένουμε και να προσπαθούμε να επαναλειτουργήσει η Σχολή μας διότι το θεωρούμε αναφαίρετο δικαίωμά μας. Οταν στην Τουρκία υπάρχουν πάρα πολλές μουσουλμανικές Θεολογικές Σχολές, με ποια λογική και με ποιο αίσθημα δικαίου δεν μπορούν να έχουν και οι χριστιανοί πολίται της Τουρκικής Δημοκρατίας μία δική τους Θεολογική Σχολή;» σημείωσε στη συνέχεια ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος για το πάγιο αίτημα επαναλειτουργίας της σχολής της Χάλκης.

Κατά τη Θεία Λειτουργία, με τον Παναγιώτατο συλλειτούργησαν οι Αρχιερείς του Θρόνου, Γερμανίας Αυγουστίνος, Τρανουπόλεως Γερμανός, Τορόντο Σωτήριος, Ανέων Μακάριος, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, Γάνου και Χώρας Αμφιλόχιος, Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, Κώου και Νισύρου Ναθαναήλ, Αμερικής Ελπιδοφόρος, Αυστραλίας Μακάριος, Σύμης Χρυσόστομος, και Ασπένδου Ιερεμίας, ενώ τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ.

Οι αναφορές του Οικουμενικού Πατριάρχη έρχονται λίγες ώρες μετά την κατηγορηματική θέση υπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, όπως την εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης, αρμόδιος για τις διεθνείς θρησκευτικές ελευθερίας, Σαμ Μπράουνμπακ.