Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους Προέδρους και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων όλων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας να συνδράμουν, στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους, στην κάλυψη των κενών, που πιθανόν να προκύψουν, από δικηγόρους, για τη διασφάλιση και διευκόλυνση της εκλογικής διαδικασίας 26ης Μαϊου και 2ας Ιουνίου 2019.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος χαρακτηρίζει πρωτόγνωρη την εκλογική διαδικασία των επερχόμενων εκλογών καθώς «οι διορισμοί τακτικών και αναπληρωματικών δικαστικών αντιπροσώπων πλησιάζουν τις 45.000. Και τούτο, διότι το Υπουργείο Εσωτερικών, ορθά, κατά τη γνώμη μας, διέσπασε σε δύο τα περισσότερα εκλογικά τμήματα των Καλλικρατικών Δήμων ώστε να μην υπάρχουν τμήματα με τρεις ή τέσσερις κάλπες και 500 έως 600 εκλογείς, όπως θα συνέβαινε με τα μέχρι τώρα δεδομένα, προς διευκόλυνση της διαδικασίας, εξυπηρέτηση των δικαστικών αντιπροσώπων και των εκλογέων και αποφυγή ακυροτήτων. Περαιτέρω, στα εκλογικά τμήματα με 3 κάλπες μειώθηκε ο αριθμός των εγγεγραμμένων στον εκλογικό κατάλογο από 500 έως 600 σε 450, κατά ανώτατο όριο».

Όπως γνωστοποιούν οι δικηγόροι «το σύνολο των εχόντων, κατά νόμο, δικαίωμα διορισμού σύμφωνα με το άρθρο 68 παρ. 3 ΠΔ 26/2012 (δικαστικοί λειτουργοί, δικηγόροι, ασκούμενοι, συμβολαιογράφοι κλπ), που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, ανήλθαν σε 43.000 περίπου, ενώ οι ανάγκες διορισμών είναι σε 45.000. Κατόπιν αυτού, κατέστη αναγκαίο, προς κάλυψη των κενών, να γίνουν διορισμοί και από εκείνους που, είχαν υποβάλλει αίτηση εξαίρεσης».

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι «η κλήρωση, που διενεργήθηκε από τον Άρειο Πάγο με σύστημα τυχαίας επιλογής με αλγόριθμο έγινε παρουσία όλων των εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων, είναι αδιάβλητη χωρίς καμία δυνατότητα εξωτερικής παρέμβασης. Μάλιστα, αυτή τη φορά διενεργήθηκαν 8 αλληλοδιάδοχες κληρώσεις για να περιοριστούν κατά το δυνατόν φαινόμενα διορισμών, κατ’ απόκλιση των αιτήσεων προτίμησης ή εξαίρεσης των υπόχρεων.

Σχετικά με τα ζητήματα που ανέκυψαν, όπως ο ελάχιστος αριθμός διορισμού δικηγόρων βουλευτών ή δικηγόρων που είχαν κώλυμα διορισμού σημειώνεται από την Συντονιστική Επιτροπή «ότι, αυτά οφείλονται αφενός μεν σε παραδρομή λόγω της επιβαλλόμενης ταχύτητας των ενεργειών και του όγκου του απαιτούμενου έργου και των δεδομένων και αφετέρου στο γεγονός ότι η αποστολή των καταλόγων έγινε πριν την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων. Τέλος, διευκρινίζεται ότι οι ευρισκόμενοι σε αναστολή άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος δύνανται να διορισθούν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι, δεδομένου ότι, η αναστολή αφορά στην άσκηση του επαγγέλματος και όχι στην ιδιότητα του δικηγόρου».

 Όσο αφορά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε ορισμένους δικηγόρους κατά το μέρος που δεν έγιναν αποδεκτές οι αιτήσεις προτίμησης και διορίστηκαν σε άλλες περιοχές και ιδίως εκτός έδρας ή κατά το μέρος, που ενώ είχαν υποβάλει αίτηση εξαίρεσης, τελικά διορίστηκαν τονίζεται από τη Συντονιστική Επιτροπή ότι «πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την άρση άλλως τον περιορισμό των προβλημάτων αυτών. Αυτονόητο είναι ότι, όποιος συνάδελφος έχει αντικειμενική αδυναμία άσκησης των καθηκόντων του δικαστικού αντιπροσώπου, δύναται να προβάλει τους σχετικούς λόγους εξαίρεσης στα αρμόδια όργανα».