Με αφορµή τη συζήτηση που άνοιξε µετά τα δηµοσιεύµατα των «Παραπολιτικών» για τις αντιδικτατορικές οργανώσεις στην Κρήτη, αλλά και τον ρόλο συγγενών του πρωθυπουργού, επικοινωνήσαµε µε τον 84χρονο σήμερα Φοίβο Ιωαννίδη (πρώην βουλευτή, υπουργό και διοικητή του ΙΚΑ, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ) και συνοµιλήσαµε µαζί του για τα χρόνια εκείνα, αλλά και για τη συµβολή συγκεκριµένων προσώπων.

Η µαρτυρία του έχει πλέον ιστορική αξία, µιας και ήταν ο επικεφαλής της κορυφαίας αντιδικτατορικής οργάνωσης της Κρήτης, αλλά και ο µοναδικός επιζών από τους 32 που είχαν οδηγηθεί τότε στα στρατοδικεία. Κατ’ αρχάς, τον ρωτήσαµε ποια ήταν η φηµισµένη αντιστασιακή οργάνωση ∆ΕΚΑ της Κρήτης: «∆ΕΚΑ σηµαίνει “∆ηµοκρατικό Εθνικό Κίνηµα Αντίστασης”. Στην Αθήνα, στην Πάτρα και το Ηράκλειο είχε δηµιουργηθεί αρχικώς η οργάνωση ΕΚ∆Α: “Εθνικό Κίνηµα ∆ηµοκρατικής Αντίστασης”.

Επειδή, όµως, συνελήφθησαν κάποια πρόσωπα στην Αθήνα και στην Πάτρα, αλλάξαµε το όνοµα και το κάναµε ∆ηµοκρατικό Εθνικό Κίνηµα Αντίστασης µε έδρα την Κρήτη. Μιλάµε για δυναµική αντίσταση. Αν βρίσκατε το κατηγορητήριο, θα καταλαβαίνατε περί τίνος πρόκειται».

Η συζήτηση φτάνει και στον Ηρακλή Τσίπρα, με τον συνομιλητή μας να ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας: «Ο Ηρακλής Τσίπρας ήρθε και µε βρήκε στο Ηράκλειο µετά από ένα ταξίδι που έκανε στη Ρώµη, όπου µου είπε ότι συναντήθηκε µε τον Παύλο Βαρδινογιάννη και τον Nίκο Νικολαΐδη, εκπροσώπους της Ενωσης Κέντρου στο εξωτερικό. Σε ό,τι αφορά στον Νικολαΐδη, αµφιβάλλω πως τον συνάντησε, αλλά τέλος πάντων».

Κάπως έτσι, ο Τσίπρας πιάνει επαφή µε τον Φοίβο Ιωαννίδη, ο οποίος, λόγω της γενικότερης τροµοκρατίας που επικρατούσε στο νησί, έψαχνε καινούργια πρόσωπα για να τα στρατολογήσει στη ∆ΕΚΑ. Θυµήθηκε, µάλιστα, για τον Τσίπρα πως «αρχικώς ήταν πολύ θερµός στη συµµετοχή του, ποικιλότροπα…».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», 11/05.2019