Μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής της Αμερικής απέστειλαν το απόγευμα της Παρασκευής απαντητική επιστολή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ζητώντας προθεσμία 30 ημερών για να παραδώσουν κατάλογο με τα ονόματα πέντε υποψηφιών, για την διαδοχή του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής κ. Δημητρίου.

Η επικοινωνία έρχεται σε συνέχεια της επιστολής της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, που ζήτησε την βοήθεια του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και την αποστολή του καταλόγου έως και σήμερα το απόγευμα.

«Είμεθα έτοιμοι να συμπληρώσουμε την αναγκαία συμβουλευτική διαδικασία, με την πρέπουσα ταχύτητα και επιμέλεια, και ζητούμε μια εύλογη χρονική περίοδο τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών για τη ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Εν τω μεταξύ, με κάθε σεβασμό ζητούμε, βάσει του καταστατικού, όπως ο Αρχαιότερος εκ της Ἱεράς Ἐπαρχιακής Συνόδου τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεθόδιος (Βοστώνης), αναλάβει ως αντικαταστάτης έως την ολοκλήρωση αυτής της ουσιαστικής συμβουλευτικής διαδικασίας και της ακόλουθης εκλογής».