Ανεπιθύμητη κήρυξε τη Χρυσή Αυγή ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Μάρκος, δείχνοντας την έξοδο σε βουλευτή της Χρυσής Αυγής, κατά τη διάρκεια Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.

Σύμφωνα με τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, το περιστατικό καταγράφηκε στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Μηνά, όπου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση για την επέτειο της σφαγής του 1822.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο οστεοφυλάκιο που βρίσκονται τα λείψανα των θυμάτων της τουρκικής θηριωδίας, με το πρώτο στεφάνι να κατατίθεται από τον αντιστασιακό Γεώργιο Καρασούλη.

Η «πόρτα» στον βουλευτή Γρέγο της Χρυσής Αυγής

Στεφάνι επιχείρησε, ωστόσο, να καταθέσει στη συνέχεια και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος.

Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος, ο οποίος, υπενθυμίζοντας με νόημα τα ναζιστικά εγκλήματα, είπε: «Δίπλα στη σφαγή της Χίου είναι και το Δίστομο».

Ο κ. Μάρκος, στη συνέχεια, απευθυνόμενος εμμέσως στο «κλιμάκιο» της Χρυσής Αυγής, τόνισε ότι η αγάπη του για το έθνος δεν του επιτρέπει να κάνει διαχωρισμό των ιστορικών γεγονότων.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι ο παππούς του χάθηκε το 1941, όταν η ναζιστική Γερμανία τορπίλισε το πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού στο οποίο ταξίδευε ειρηνικά για να βγάλει το ψωμί των παιδιών του.

Βίντεο από τις εκδηλώσεις για την επέτειο της σφαγής του 1822: