Σκοτεινιασμένη θα είναι η Αθήνα για όλη την Μεγάλη Εβδομάδα καθώς το φαινόμενο της μεταφοράς της αφρικανικής σκόνης και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες αναμένεται να διαρκέσει και τις επόμενες ήμερες.

Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και το σκηνικό του καιρού δεν θα μεταβληθεί ιδιαίτερα, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι αν αποφευχθεί η βροχή ίσως και να γλιτώσουμε από αρκετές ποσότητες σκόνης που βρίσκονται στον αέρα.

Πέρα από την Αθήνα, που σήμερα σκοτείνιασε ξαφνικά, πολύ υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης  εμφανίζει και η δυτική Ελλάδα(Κέρκυρα-Καλαμάτα), βόρεια Ελλάδα(Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη), αλλά και το Ηράκλειο της Κρήτης καταγράφουν οι προγνωστικοί χάρτες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο κατακόρυφος άξονας των διαγραμμάτων δείχνει το υψόμετρο σε μέτρα και ο οριζόντιος τη συγκέντρωση της σκόνης σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.  

Η σκόνη ακολουθεί την πορεία των θερμών αερίων μαζών που κινούνται προς τα Βαλκάνια και δεν αναμιγνύονται με τις ψυχρές επιφανειακές, αλλά καθώς είναι ελαφρύτερες κινούνται σε μεγαλύτερο υψόμετρο.   

Η δορυφορική εικόνα δείχνει τη σημαντική συγκέντρωση σκόνης πάνω από τη χώρα μας που προέρχεται από τη Λιβύη και θα συνεχίσει να μας επηρεάζει, σύμφωνα με τα προγνωστικά,  μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο 27 Απριλίου 2019.