Τις έντονες αντιδράσεις σύσσωμης της Αντιπολίτευσης, αλλά και της πανεπιστημιακής κοινότητας έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο του Κώστα Γαβρόγλου για τα ΑΕΙ, καθώς και η Παιδεία πέφτει θύμα των προεκλογικών ρουσφετιών του ΣΥΡΙΖΑ. Το νομοσχέδιο ήρθε στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος.

Ο υπουργός Παιδείας έκανε αποδεκτή τροπολογία για την ίδρυση τμήματος Αγροτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με έδρα το Αργος που κατέθεσε ο βουλευτής... Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας.

Επίσης, ο υπουργός απεδέχθη τροπολογία για την ίδρυση τμήματος Μουσειολογίας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας που κατέθεσαν οι βουλευτές της πλειοψηφίας Θεοδώρα Τζάκρη και Γιάννης Σηφάκης.

Εκτός από την Αντιπολίτευση, την απόσυρση ζητούν η ΟΛΜΕ, η Ομοσπονδία Πανεπιστημιακών, η Σύνοδος των Πρυτάνεων και εκπρόσωποι των κολεγίων.

Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία.

Με το νομοσχέδιο «σβήνουν» τα ΤΕΙ από τον ακαδημαϊκό χάρτη, εισάγεται νέο εξεταστικό για τα ΑΕΙ, σύστημα που θυμίζει εκείνο των δεσμών, με εξέταση σε 4 μαθήματα και εισαγωγή χωρίς εξετάσεις σε χαμηλής ζήτησης τμήματα.

Βασικό συστατικό του νέου συστήματος είναι ο διαχωρισμός των Σχολών σε αυτές που η εισαγωγή γίνεται με πανελλαδικές εξετάσεις, και σε αυτές που η εισαγωγή επιτυγχάνεται μόνο με το απολυτήριο λυκείου.

Με το νομοσχέδιο Γαβρόγλου το εκπαιδευτικό προσωπικό θα επιλέγεται από συμβούλια με καθοριστικό ρόλο κεντρικά από στελέχη του υπουργείου Παιδείας.