Μετά το σάλο που προκλήθηκε από τα πρόστιμα-μαμούθ που καλούνται να πληρώσουν κάτοικοι στο Μάτι, οι οποίοι είδαν να χάνονται στις φλόγες συγγενείς και φίλοι και να καταστρέφονται περιουσίες μιας ζωής, η κυβέρνηση κάνει… πίσω ολοταχώς.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, θα κατατεθεί τροπολογία, ώστε να ακυρωθούν τα πρόστιμα που έφταναν ακόμα και τις 400 χιλιάδες ευρώ.

Όπως αποκάλυψε ο «Ελεύθερος Τύπος», η πολεοδομία έχει αρχίσει να επιβάλλει πρόστιμα, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για τη νομιμότητα των κτισμάτων στην περιοχή. 

Στην οδό Αργυράς Ακτής και στις γειτονικές οδούς Πανορμίτη Τήνου και Αγίου υπήρχε ρέμα, σύμφωνα με τους πολεοδόμους, οι οποίοι επιβάλλουν πρόστιμα στους ιδιοκτήτες των σπιτιών ανάλογα με την απόσταση από την κοίτη του ρέματος.

Οι ίδιοι οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι επισήμως δεν υπάρχει ρέμα, αφού ουδέποτε οριοθετήθηκε, και προσφεύγουν μαζικά στη Δικαιοσύνη πετυχαίνοντας ο ένας μετά τον άλλο αναστολή της καταβολής των χρημάτων που τους έχουν καταλογιστεί.

Τα πρόστιμα, σύμφωνα με τα έγγραφα της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Παλλήνης αφορούν μεγάλα εφάπαξ ποσά, ενώ καταλογίζεται και ένα επιπλέον ποσό για κάθε χρόνο.

Τα ποσά -που αφορούν περίπου 70 σπίτια- σε κάποιες περιπτώσεις είναι κοντά στις 150.000, σε άλλες κοντά στις 250.000, ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, υπάρχουν και πρόστιμα που ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ.

Tην ίδια ώρα, κάτοικοι καταγγέλλουν ότι οι εργασίες κατεδάφισης στο Μάτι έχουν σταματήσει, όπως και οι εργασίες για την απομάκρυνση του αμίαντου. Ελάχιστα σπίτια έχουν επισκευαστεί, ενώ πολύ μικρός είναι και ο αριθμός των αδειών που έχουν εκδοθεί προκειμένου οι πυρόπληκτοι να ξαναχτίσουν.

Παράλληλα οι κάτοικοι ζητούν να ενεργοποιηθεί λογαριασμός που είχε ανοίξει στην Τράπεζα της Ελλάδος λίγα 24ωρα μετά την καταστροφή, ώστε να λυθούν ζητήματα άμεσης ανάγκης. «Θα μπορούσαν να διατεθούν χρήματα από αυτόν τον λογαριασμό για να γίνουν οι στατικές μελέτες, καθώς οι περισσότεροι δεν έχουν τα ποσά που απαιτούνται, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν σε καμία εργασία. Αυτά τα χρήματα δεν συγκεντρώθηκαν για τις ανάγκες των πυροπαθών; Γιατί δεν διατίθενται στην πράξη για τις ανάγκες τους;» αναρωτιέται ένας από τους κατοίκους.