Παρά τις αντίθετες προβλέψεις, τα νέα από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεν ήταν θετικά για τους δανειολήπτες σε εβλετικό φράγκο. Σήμερα δημοσιεύτηκε η απόφασης της πλήρους Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου η οποία απέρριψε με μεγάλη πλειοψηφία το αίτημα αναίρεσης δανειολήπτριας σε ελβετικό φράγκο η οποία ζητούσε να κριθεί ως καταχραστικός ο όρος που προέβλεπε την αποπληρωμή των δανείων βάση συναλλαγματικής ισοτιμίας με το ευρώ.

Συμφωνα με την 4/2019 απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που δημοσιεύτηκε σήμερα , ο επιμαχος όρος είναι δηλωτικός και δεν υπόκειται σε έλεγχο καταχρηστικότητας.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ήταν μη αναμενόμενη καθώς ο εισαγγελέας της έδρας της πλήρους Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιάννης Αγγελής είχε προτείνει κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε πραγματοποιηθεί πριν από μερικούς μήνες να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης της δανειολήπτριας, δίνοντας ελπίδες στους χιλιάδες δανειοληπτες σε ελβετικό φράγκο.

Στην προκειμένη περίπτωση, η δανειολήπτρια, η οποία έλαβε το 2007 δάνειο ύψους 243.225 ελβετικών φράγκων (150.000 ευρώ) κατόπιν προτροπής, όπως υποστηρίζει των υπαλλήλων της τράπεζας, λόγω του χαμηλού επιτοκίου,  το 2015 μετά τις αλλαγές στην ισοτιμία μεταξύ ευρώ και φράγκου βρέθηκε να οφείλει 239.041 ευρώ.

Η ενάγουσα, έφτασε μέχρι το ανώτατο δικαστήριο ζητώντας να κριθεί άκυρος ως καταχρηστικός, ο όρος της  δανειακής συμβάσεως σε ξένο νόμισμα (ελβετικό φράγκο) με ρήτρα αποπληρωμής είτε στο ξένο νόμισμα είτε σε ευρώ, με βάση την ισοτιμία αυτού προς το ξένο νόμισμα κατά τον χρόνο πληρωμής, και  να αναγνωρισθεί, ως μόνη ισχύουσα ρήτρα μετατροπής σε ευρώ του οφειλομένου στο ξένο νόμισμα ποσού, η συναλλαγματική ισοτιμία των δύο νομισμάτων, που ίσχυε κατά τον χρόνο εκταμιεύσεως του ποσού που χορηγήθηκε από την τράπεζα.Τα δάνεια που έχουν ληφθεί σε ελβετικό φράγκο, αγγίζουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις νομικών αλλά και τραπεζιτών τα 13 δις, και στην πλειοψηφία τους εξυπηρετούνται με ρυθμίσεις που έχουν γίνει.  

Στο μεταξύ, στις 20 Μαίου 2019 συζητείται ενώπιον του Αρείου Πάγου η συλλογική αγωγή χιλιάδων δανειοληπτών κατά της τράπεζας Eurobank.