Τον ισχυρισμό ότι έπεσαν θύματα ψευδών ειδήσεων πρόβαλε 28χρονος Παλαιστίνιος περιγράφοντας στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσ/νίκης την κινητοποίηση των προσφύγων στα Διαβατά και τα επεισόδιο που προκλήθηκαν το περασμένο Σάββατο, με εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες να συγκεντρώνονται και να στήνουν πρόχειρο καταυλισμό, με σκοπό να κινηθούν μαζικά προς τα βόρεια σύνορα.

«Ακουσα ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Είπαν ότι θα μας έβγαζαν ο Ερυθρός Σταυρός και κάτι άλλες ΜΚΟ. Πιστεύω ότι μας κορόιδεψαν, μας ξεγέλασαν», ανέφερε ο 28χρονος που συνελήφθη μαζί με δύο ακόμη πρόσφυγες, έναν 28χρονο Ιρακινό και έναν 32χρονο Σύριο, για τα επεισόδια με δυνάμεις της Αστυνομίας.

Οι τρεις συλληφθέντες δικάστηκαν με την αυτόφωρη διαδικασία και το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, στον καθένα, για αντίσταση κατά της Αρχής. Επιπλέον, ο 32χρονος καταδικάστηκε σε έναν ακόμη μήνα φυλάκιση για παραβίαση όρων διαμονής.

Ο 28χρονος ανέφερε επίσης στην απολογία του ότι «Οι αστυνομικοί νόμιζαν ότι ήμουν υποκινητής των επεισοδίων. Ο ρόλος μου ήταν να καθησυχάσω τον κόσμο», τονίζοντας ότι υπήρξε ψευδές κάλεσμα μέσω δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Στο ίδιο κάλεσμα στάθηκε στην απολογία του κι ο Ιρακινός συγκατηγορούμενός του. «Μαζευτήκαμε την Παρασκευή, όταν μάθαμε ότι δήθεν θα ανοίξουν τα σύνορα εφόσον πάμε όλοι μαζί» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι τρεις πρόσφυγες άσκησαν έφεση κατά της ποινής που τους επιβλήθηκε και αφέθηκαν ελεύθεροι.