Απίστευτες σκηνές με επεισόδια, χημικά, φωτιές και δακρυγόνα σημειώθηκαν και σήμερα στα Διαβατά, όταν πρόσφυγες επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό προκειμένου, να φτάσουν στα βόρεια σύνορα της χώρας, αφού είχαν την «ενημέρωση» ότι το μεσημέρι της Παρασκευής θα ανοίξουν τα σύνορα.

Εκατοντάδες πρόσφυγες μάζεψαν τις σκηνές και τα πράγματα τους από την άτυπο καταυλισμό που είχε δημιουργηθεί από την Πέμπτη στην περιοχή  και κατευθύνθηκαν προς τις κλούβες των αστυνομικών, ζητώντας να τους αφήσουν να περάσουν για να κατευθυνθούν προς τα σύνορα.  

Οι αστυνομικοί τους απώθησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα κι οι πρόσφυγες οπισθοχώρησαν αφού άναψαν φωτιά σε σκουπίδια που υπάρχουν στο χωράφι.  

 

Η φήμη τους ξεσήκωσε

Όλα ξεκίνησαν από μια φήμη που διακινήθηκε μέσω Facebook πως θα ανοίξουν τα σύνορα. Άμεσα εκατοντάδες πρόσφυγες βρέθηκαν στο σημείο όπου ήταν θέμα χρόνου να ξεσπάσουν επεισόδια. Οι εμπνευστές της είδησης έγραψαν σε σελίδα με τίτλο «Καραβάνι της ελπίδας», πως την Παρασκευή θα ανοίξουν τα σύνορα προκειμένου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.    

Μέσα σε λίγες ώρες εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από τη δομή φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», με επακόλουθο τα επεισόδια που που ξεκίνησαν όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους εμποδίσουν, κατά τη διάρκεια των οποίων οι πρόσφυγες πέταξαν πέτρες και ξύλα προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.  

Στην πλειοψηφία τους, ήταν μητέρες – πολλές από τις οποίες με μικρά παιδιά στην αγκαλιά τους – που ζητούσαν να τους επιτραπεί η έξοδος από το σημείο. Οι αστυνομικοί, επέβαλαν την τάξη με τις ασπίδες τους, αλλά τα πνεύματα δεν έχουν ηρεμήσει.  

Από τα επεισόδια τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, ζημιές υπέστη αυτοκίνητο τηλεοπτικού σταθμού, ενώ έγιναν τρεις προσαγωγές και μια σύλληψη ενός 37χρονου Ιρακινού.   Οι περίπου 600 πρόσφυγες πέρασαν τη νυχτα έξω από το κέντρο των Διαβατών μέσα σε σκηνές, ενώ άναψαν φωτιές για να ζεσταθούν, ελπίζοντας να ξεκινήσουν σήμερα την πορεία τους με κατεύθυνση τα σύνορα με τα Σκόπια. Στο σημείο βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη που έχει αποκλείσει περιμετρικά την περιοχή.    

Αποχωρούν οι πρόσφυγες από τον Σταθμό Λαρίσης

Ωστόσο, λίγο πριν από το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι πρόσφυγες είχαν κάνει κατάληψη στο σταθμό Λαρίσης και ζητούσαν να φτάσουν στα βόρεια σύνορα της χώρας, καθώς και εκείνοι είχαν την ίδια «ενημέρωση», ότι τα σύνορα θα ανοίξουν το μεσημέρι της Παρασκευής. Αστυνομικές δυνάμεις, αλλά και αρμόδιες υπηρεσίες επιχειρούσαν να τους σταματήσουν ωστόσο, λίγο πριν τις 17.00 το απόγευμα της Παρασκευής πείστηκαν να αποχωρήσουν από τις σιδηροδρομικές γραμμές.

Ειδικότερα οι πρόσφυγες, οι οποίοι από το πρωί βρίσκονταν στο σταθμό Λαρίσης με αίτημα να μεταβούν στη Βόρεια Ελλάδα και από εκεί στα σύνορα, αποχώρησανα και ήδη τα πρώτα πούλμαν μετέφεραν πρόσφυγες πίσω στις δομές, όπου φιλοξενούνται.  

«Γίνεται μια προσπάθεια να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι όλες οι διαβεβαιώσεις και οι υποσχέσεις που τους δόθηκαν δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Διακινδυνεύουν πιο πολλά από αυτά που ελπίζουν να κερδίσουν. Τους ενημερώνουμε συνέχεια και ήδη έχουν αρχίσει να αποχωρούν», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο οποίος μετέβη με κλιμάκιο του υπουργείου στο σταθμό Λαρίσης.    

Τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχουν ανασταλεί και όλοι οι επιβάτες αναχώρησαν με πούλμαν για τους προγραμματισμένους προορισμούς τους.

Όσοι πρόσφυγες είχαν αγοράσει εισιτήρια για το τρένο, τους επεστράφησαν τα χρήματα. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους επιβάτες που σκόπευαν να αναχωρήσουν, υπάρχουν πρόσφυγες οι οποίοι έχουν ήδη πάρει άσυλο και πρέπει να παρουσιαστούν στη δομή τους, αλλά δεν μπορούν να ταξιδέψουν, λόγω της γενικής απαγόρευσης.  

Τα δρομολόγια του Προαστιακού από το σταθμό Λαρίσης επίσης δεν εκτελούνται. Μια ομάδα ανθρώπων σε πρόγραμμα απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ, η οποία έπρεπε να επιστρέψει στην Πελοπόννησο, μετά από μεσολάβηση του κ. Κλάπα, τελικά αναχώρησε για τον προορισμό της.