Σε εκ διαμέτρου αντίθετα συμπεράσματα για τις ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής όσον αφορά τη φονική πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου 2017, που στοίχισε τη ζωή σε 25 συμπολίτες μας, κατέληξαν η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου και το μεικτό κλιμάκιο ελέγχου που συγκροτήθηκε από τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου.

Από τη μία, η εισαγγελέας είναι καταπέλτης για τις ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής και της Ρ. Δούρου, αλλά από την άλλη το πόρισμα του κλιμακίου ελέγχου την «αθωώνει». Πλέον, η υπόθεση εισέρχεται στο δεύτερο και σημαντικότερο στάδιο, αυτό της ανάκρισης μετά την άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος της Ρένας Δούρου και οκτώ ακόμα προσώπων. Δεκαέξι μήνες προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Σ. Παπαγεωργακοπούλου, κατέληξαν πως οι ευθύνες για την τραγωδία βαραίνουν και την Περιφέρεια Αττικής.

Η εισαγγελέας, παρά το γεγονός ότι είχε στα χέρια της το πόρισμα του μεικτού κλιμακίου ελέγχου που συγκροτήθηκε από τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μ. Παπασπύρου, και παραδόθηκε στις 2 Ιουνίου 2018, το οποίο δεν αποδίδει ευθύνες στην Περιφέρεια Αττικής, διαφώνησε με αυτήν την κρίση. Ειδικότερα, η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, με έγγραφό της προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, και τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών στις 17 Νοεμβρίου 2017 ενημέρωσε ότι συγκρότησε μεικτό κλιμάκιο ελέγχου. Στις 22 Δεκεμβρίου 2017 η κ. Παπασπύρου με έγγραφο προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου απέστειλε αντίγραφο της Ενδιάμεσης Εκθεσης Ελέγχου, ενώ οριστική έκθεση και συμπεράσματα υποβλήθηκαν στις 2 Ιουνίου 2018 μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου.

Με βάση το πόρισμα, καταλογίζονται ευθύνες στον Δήμο Μάνδρας, το Δασαρχείο Αιγάλεω και την Πολεοδομία Ελευσίνας. Ουσιαστικά, για όσα τραγικά έλαβαν χώρα στις 15 Νοεμβρίου 2017, το πόρισμα του μεικτού κλιμακίου αξιολογεί ως «μείζονα λόγο των αιτιών το πρωτοφανές φαινόμενο της πλημμύρας, συνοδευόμενο από τεράστιο όγκο φερτών υλικών». Επίσης, ευθύνες αποδίδονται και στις «μη ορθολογικές επεκτάσεις και αναθεωρήσεις του αρχικού σχεδίου πόλεως της Μάνδρας, χωρίς να υπάρχει συνεργασία πολεοδομικών και αντιπλημμυρικών μελετών του φαινομένου, που υπερβαίνει τα δέκα έτη».

Παράλληλα, το μεικτό κλιμάκιο αποδίδει ευθύνες και στη μερική κατάληψη, αφενός, του ρέματος Σούρες από αυθαίρετες κατασκευές (δημοτικές και ιδιωτικές) και, αφετέρου, της κοίτης του ρέματος Αγίας Αικατερίνης. Μάλιστα, οι επιθεωρητές που συνέταξαν την τελική έκθεση ελέγχου αξιολογούν τη μη υλοποίηση των προβλεπόμενων αντιπλημμυρικών έργων ως περιορισμένης σημασίας στην αποφυγή των δυσμενών επιπτώσεων τέτοιου μεγέθους πλημμύρας. «Ενδεχομένως να ήταν μικρότερες οι επιπτώσεις στο επίπεδο των υλικών ζημιών, όμως η μείωση της παροχευτικότητας και η μερική κάλυψη της κοίτης των ρεμάτων από τον τεράστιο όγκο φερτών υλικών θα ήταν αναπόφευκτη», αναφέρουν οι επιθεωρητές.

Αντίθετα, η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, στη διάταξή της για την υπόθεση της Μάνδρας είναι καταπέλτης για τις ευθύνες και της Περιφέρειας Αττικής, επισημαίνοντας ότι η θεομηνία δεν δικαιολογεί την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων. Χαρακτηριστικά τονίζει ότι δεν είχε γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, μολονότι υπήρχαν ώριμες μελέτες, εγκεκριμένες πιστώσεις και το κατεπείγον της εκτέλεσής τους. Και αυτό με δεδομένο ότι και κατά το παρελθόν είχαν συμβεί παρόμοια φαινόμενα και ιδίως τα έτη 2014-2015 και η περιοχή όφειλε να καταταγεί στη λίστα προτεραιότητας όσον αφορά την αντιπλημμυρική προστασία. Η εισαγγελέας στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η διεύθυνση ΔΕΑΠ ξεκίνησε τις διαδικασίες για την εφαρμογή της μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας το 2014, με την υποβολή αιτήματος για έκδοση πράξεως χαρακτηρισμού από το Δασαρχείο Αιγάλεω.

Ωστόσο, χρειάστηκαν τρία χρόνια, για να συνεννοηθούν μεταξύ τους το Δασαρχείο και η Περιφέρεια. Στη διάταξη τονίζεται ότι «εκ μέρους της Περιφέρειας δεν υπήρξε ουδεμία επισήμανση περί του επείγοντος εξέτασης του αιτήματος αυτού, ούτε υποβλήθηκε εκ μέρους της γραπτό ή προφορικό αίτημα επίσπευσης εξέτασής του, καθ’ όλo μάλιστα το διάστημα από 7-4-2014 μέχρι και την οριοθέτηση των επίμαχων ρεμάτων, η οποία έγινε με την με αριθμό Φ11/6657/13- 1-2016 απόφαση της ασκούσας καθήκοντα γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, που ήταν αναγκαία για την έναρξη κατασκευής του επίμαχου έργου».

Επίσης, τονίζεται ότι «τέτοιο αίτημα της Περιφέρειας Αττικής για σύνταξη της έκθεσης αυτής περιήλθε στο Δασαρχείο τη 13η Φεβρουαρίου 2018, ήτοι μετά την εκδήλωση της πλημμύρας στις 15 Νοεμβρίου 2017»!

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 30/3/2019