Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Μαρτίου στο Κλειστό Γήπεδο Γαλατσίου, υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, ο οποίος παρευρέθηκε στον διαγωνισμό και κήρυξε την έναρξή του.  

Ρεκόρ συμμετοχών – αύξηση 60%  

Σχεδόν 2.000 μαθητές όλων των βαθμίδων από όλη την Ελλάδα έφτασαν στον φετινό τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019, ενώ συνολικά συμμετείχαν στον διαγωνισμό 5.000 μαθητές. Η αύξηση κατά 60% της συμμετοχής παιδιών νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, συγκριτικά με πέρσι, αποδεικνύει πως η σχολική κοινότητα στην Ελλάδα έχει επιτακτική ανάγκη για εκσυγχρονισμό σε επίπεδο νέων τεχνολογιών. Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής αποτελεί πλέον για την εκπαιδευτική κοινότητα όλης της χώρας ένα έντονο πολύμηνο ταξίδι που ξεκινά τον Οκτώβριο και καταλήγει τον Μάρτιο.    

431 ομάδες παιδιών απ’ όλη την Ελλάδα    

Κι αν κάποιοι θεωρούν πως είναι δύσκολο κάποιος να ασχοληθεί σε την εκπαιδευτική ρομποτική και δη στη χώρας μας, αυτό το διαψεύδουν 431 ομάδες μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, ανακαλύπτοντας περεταίρω τις επιστήμες στην πράξη.  

Στόχος της διοργάνωσης είναι η διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής και της μεθόδου STEM (Science–Technology-Engineering–Mathematics) σε όλη την Ελλάδα, την τελευταία πενταετία. Με πάνω από 17.000 μαθητές να έχουν συμμετάσχει σε αντίστοιχους διαγωνισμούς.  Η μεθοδολογία STEM συνδυάζει τις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, την μηχανική, τη φυσική και τα μαθηματικά.    

Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την εισαγωγή της εκπαιδευτικής μεθόδου STEM στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Για την ευρύτερη κατάρτιση και υποστήριξη των συμμετεχόντων, γίνεται η ψηφιοποίηση των έργων των παιδιών, τα οποία μετατρέπονται από την επιστημονική επιτροπή του διαγωνισμού σε ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά σενάρια, για την εκπαίδευση των επόμενων ομάδων. Φέτος, από τις ομάδες Δημοτικού οι ομάδες που νίκησαν:         

Ο Όμιλος ΟΤΕ στηρίζει την τεχνολογία και την καινοτομία

«Το μέλλον της κοινωνίας μας συνδέεται άρρηκτα με την τεχνολογία και την καινοτομία. Επενδύοντας στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των παιδιών, επενδύουμε στην πρόοδο, αλλά και τη μελλοντική τους εργασία. Ο Όμιλος ΟΤΕ ήταν από τους πρώτους που στήριξαν την εκπαιδευτική ρομποτική στην Ελλάδα και προώθησαν τη διάδοσή της στις νέες γενιές. Σήμερα, χιλιάδες μαθητές παίρνουν μέρος στους πανελλήνιους διαγωνισμούς και εκπροσωπούν τη χώρα μας στις διεθνείς διοργανώσεις. Με τις ιδέες των νέων ανθρώπων και τη βοήθεια της τεχνολογίας, μπορούμε να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους», δήλωσε σχετικά ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ.      

«WRΟ Hellas» φέρνει κοντά σε χιλιάδες μαθητές την εκπαιδευτική ρομποτική

«Οι διαγωνισμοί που διοργανώνει ο WRO Hellas με τη στρατηγική συνεργασία της COSMOTE, είναι ένας μοναδικός τρόπος για να κατανοήσουν τα παιδιά τις φυσικές επιστήμες, τον προγραμματισμό και τους αυτοματισμούς, να μάθουν να σκέφτονται ως μηχανικοί, να αναπτύξουν την ικανότητά τους στην επίλυση προβλημάτων, να διευρύνουν τη δημιουργικότητά τους - προσόντα που είναι απαραίτητα για την επιτυχή πορεία τους στον 21ο αιώνα. Χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης, η οποία τελικά στοχεύει στην ανάδειξη της επιστήμης της μηχανικής σε εθνικό στόχο. Μαζί με την εκπαιδευτική ρομποτική αναπτύσσονται και οι δράσεις υποστήριξης που σχεδιάζουμε όπως η δωρεάν κατάρτιση των προπονητών και η δωρεάν διάθεση βιβλίων κατάρτισης με πρώτο το «Πώς να διδάξω με το Scratch», δήλωσε σχετικά ο κ. Γιάννης Σομαλακίδης, πρόεδρος του WRΟ Hellas.  

Οι νικητές του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019

Από τις ομάδες Δημοτικού οι ομάδες που νίκησαν:

  • Στην κατηγορία με θέμα «Αρχιπέλαγος Αιγαίο: Η τεχνολογία βοηθά στην ανάπτυξη των νησιών», οι: «4 στοιχεία», «Energy Kids», «Minders Mini 3».
  • Στο «Ποδόσφαιρο 2x2», οι: «Sakkas Academy 1» & «Robotakia Πρωταθλητές», «SakkasRobotBoys & «Robospecialists1», «Robotakia-Barcelona» & «Robot FC».
  • Στην παράλληλη κατηγορία  «Εποικισμός του Άρη», οι: «Robo 8o», «Βoom Kaboom Junior», «Εξωγήινο Έπος».
  • Και στην παράλληλη κατηγορία “STORIES OF TOMORROW” οι: «MarsAgrotica», «Vytina Robotics», «Robotakia Martians».  

Στη βαθμίδα του Γυμνασίου νικήτριες ομάδες ήταν:

  • Στην κατηγορία «Οι δρόμοι του κρασιού στη Βόρεια Ελλάδα», οι: «Robomasters», «Αλγόριθμος», «Teamwork Dream».
  • Στην παράλληλη κατηγορία «Πρωτέας» οι: «ROBOT3», «Εv3 Builders», «RoboEagles».    

Στην κατηγορία του Λυκείου με θέμα “Smart Cities”, πρώτες ομάδες αναδείχθηκαν οι «European Citizens», «ΙΟΤΟCITY», «Creative Destruction», ενώ στην πιλοτική κατηγορία «Δίαθλο+1».  

Για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου νικητές αναδείχτηκαν οι: «Salamina Racers», «PMGLP2», «SmartRobotsΠεύκης».   Μάλιστα ο φετινός διαγωνισμός φιλοξένησε και παιδιά Νηπιαγωγείου, που μέσα από τη μη διαγωνιστική κατηγορία με θέμα «Μια βόλτα στην πόλη μου» δημιούργησαν τον πρώτο τους αλγόριθμο, παρουσιάζοντας παράλληλα τα αξιοθέατα του τόπου τους.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκπαιδευτική ρομποτική και τους νικητές στο www.wrohellas.gr