Με πρωτοβουλία της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας, το απόγευμα της Τετάρτης 20 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, ημερίδα με θέμα:

«28 χρόνια ανεξαρτησίας του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ).


Ο δρόμος για την αναγνώριση»

με κεντρικό εισηγητή τον Υπουργό Πολιτισμού, Νεολαίας και Τουρισμού της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, Δρ. Λερνίκ Οβαννισιάν.

Σκοπός της ημερίδας ήταν η ανάδειξη θεμάτων σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου, οι πολιτικές και πολιτιστικές προεκτάσεις της διεθνούς αναγνώρισης της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Ελλάδας.

Στην ημερίδα συμμετείχαν με εισηγήσεις οι καθηγητές του Παντείου Πανεπιστημίου κ.κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης (καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής) και Αφεντούλης Λαγγίδης (Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων), ενώ τη συζήτηση συντόνισε η εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, κα Αραξή Απελιάν-Κολανιάν, οι οποίοι με τις παρεμβάσεις τους, εξήραν τον ηρωϊσμό και την αποφασιστικότητα του λαού του Αρτσάχ.
Οι εισηγητές της εκδήλωσης καθώς και οι παρευρισκόμενοι καταδίκασαν τις πολιτικές παρεμβάσεις σε κάθε μορφής ενημερωτικές εκδηλώσεις, ίδιαίτερα όταν πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:


 ο Μητροπολίτης των εν Ελλάδι Ορθοδόξων Αρμενίων, Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Κεγάμ Χατσεριάν
 ο αντιπρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα κ. Αλεξάντερ Σαρκισιάν
 οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής των Ελλήνων κα Ζωή Κωνσταντοπούλου και κ. Απόστολος Κακλαμάνης
 οι βουλευτές και πρώην Υπουργοί κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, κ. Κώστας Γκιουλέκας και κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος
 ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αρμενίων Ελλάδος κ. Παύλος Τσολακιάν και μέλη
 ο Πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ευρώπης κ. Κασπάρ Καραμπετιάν
 εκπρόσωποι αρμενικών και ελληνικών φορέων
 δημοσιογράφοι και
 πλήθος φοιτητές

Αξίζει να σημειωθεί πως η ημερίδα είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από κοινού με την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος και το Κέντρο Ανατολικών Σπουδών για την Επικοινωνία και τον Πολιτισμό του Παντείου Πανεπιστημίου.
Πριν μια εβδομάδα όμως, κι ενώ είχαν γίνει οι σχετικές δημοσιεύσεις στον τύπο, ύστερα από παρέμβαση των υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το Πάντειο Πανεπιστήμιο αναγκάστηκε σε ακύρωση της εκδήλωσης.

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας καταδικάζει απερίφραστα κάθε προσπάθεια φίμωσης του ελεύθερου λόγου και κάθε εξωτερική εμπλοκή σε εκδηλώσεις ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος, και εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της προς κάθε πολιτικό παράγοντα που προσπαθεί να ανακόψει την πραγματοποίηση μιας εκδήλωσης σε ελληνικό Πανεπιστήμιο, εξυπηρετώντας συμφέροντα ξενοκίνητων κέντρων επιβολής.