Στον σάλο που προκλήθηκε με την πρόταση της Μυρσίνη Ζορμπά για ανταλλαγή του «Δρομέα» με άγαλμα των Σκοπίων αναφέρεται ο Guardian, μία πρόταση «σουρεαλιστική», όπως τη χαρακτηρίζει σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα ο Κώστας Βαρώτσος.   «“Ξεχάστε το”: Το πλάνο να δοθεί ο “Δρομέας” στα Σκόπια θύμωσε τους Έλληνες», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος που σημειώνει πως, όπως τα περισσότερα αξιοθέατα σε οποιαδήποτε πρωτεύουσα, το εν λόγω γλυπτό έχει θαυμαστές και επικριτές. «Με ύψος πάνω από 12 μ., είναι δύσκολο να μην δεις το 70 τόνων γλυπτό απέναντι από το Χίλτον.

Ομως, είτε οι Ελληνες το αγαπούν είτε το μισούν, το τεράστιο γυάλινο γλυπτό έχει γίνει κάτι που ελάχιστοι είναι πρόθυμοι να αποχωριστούν», επισημαίνει ο Guardian, που φιλοξενεί δηλώσεις του Κώστα Βαρώτσου.    

Ο γλύπτης περιέγραψε την πρόταση που του έκανε η Μυρσίνη Ζορμπά, αλλά και το πώς τον εξαγρίωσε η προσπάθειά της να διαψεύσει το γεγονός, όταν διέρρευσε. «Το να πω ότι σοκαρίστηκα είναι λίγο», είπε, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο γραφείο της υπουργού Πολιτισμού, όπου του πρότεινε να γίνει ανταλλαγή του «Δρομέα» με γλυπτό του Μ. Αλεξάνδρου σε άλογο. «Νόμιζα ότι ήθελε να μιλήσουμε για την πολιτιστική πολιτική. Αντί για αυτό, άρχισε να λέει “Εχω αυτή την ιδέα να μεταφερθεί ο “Δρομέας” στα Σκόπια, που είναι μια όμορφη πόλη, θα την λάτρευες, και ήθελα να μάθω τη γνώμη σου”».   

Ο κ. Βαρώτσος παραδέχεται ότι αρχικά εξοργίστηκε. Μετά, άρχισε να γελάει «γιατί η ιδέα ήταν τόσο σουρεαλιστική». «Είμαι υπέρ της φιλίας με τους γείτονές μας, αλλά ο “Δρομέας” είναι ένα έργο που ανήκει στην Αθήνα και τους πολίτες της, οπότε χωρίς δισταγμό είπα “Ξεχάστε το”», δήλωσε στον Guardian, ενώ σημείωσε ότι δεν θα αποκάλυπτε την πρόταση, αν η κ. Ζορμπά δεν τον είχε εξαγριώσει, διαψεύδοντας αρχικά ότι έγινε ακόμη και η συνάντηση.  

«Θα θεωρούσα τη συζήτησή μας ιδιωτικό θέμα, αλλά αρχικά αρνήθηκε ότι με κάλεσε και μετά είπε ξανά ψέματα, αρνούμενη ότι έκανε τέτοια πρόταση και αυτό με εκνεύρισε. Ευτυχώς, έπεσα πάνω σε άλλους καλλιτέχνες στο υπουργείο, οπότε είχα μάρτυρες», δήλωσε ο γλύπτης. 

«Σε ένα έθνος που εξευτελίστηκε από τις λεηλασίες των χρόνων οικονομικής κρίσης και ακόμη “πονά” για την ιστορική συμφωνία της αριστερής κυβέρνησης με τη Βόρεια Μακεδονία, η πρόταση χτύπησε ένα απρόσμενα ερεθισμένο νεύρο», σχολιάζει ο Guardian για την αντίδραση των Ελλήνων στην πρόταση για ανταλλαγή του «Δρομέα». «Η προοπτική της ανταλλαγής του “Δρομέα” με ένα κιτς άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, που ευρέως θεωρείται ότι έχει γίνει “αρπαγή” του από τους Σλάβους γείτονες στο πλαίσιο του πολιτιστικού πολέμου για την αξίωση του ονόματος Μακεδονία, ήταν το “κερασάκι στην τούρτα”», συνεχίζει το δημοσίευμα.  

Εικάζεται ότι η ανταλλαγή θα ανακοινώνονταν ως κίνηση φιλίας, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια, τον επόμενο μήνα, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, που σημειώνει ότι και η Βόρεια Μακεδονία αρνήθηκε ότι υπήρχε η όποια πρόταση να σταλεί στην πρωτεύουσα της χώρας το πιο διάσημο σύγχρονο γλυπτό της Αθήνας.

  Ο Guardian σημειώνει ότι υπό τη Συμφωνία των Πρεσπών, τα Σκόπια έχουν υποσχεθεί να μετονομάσουν ή να απομακρύνουν τα γλυπτά που είναι εμπνευσμένα από την αρχαία ελληνική ιστορία, μεταξύ άλλων του Μ. Αλέξανδρου και του Φιλίππου. ,Δεν τα θέλουμε καν. Μιλάμε για εκατοντάδες αγάλματα που κόστισαν 680 εκατ. ευρώ. Ηταν εντελώς τρελό και αχρείαστο. Ακόμη και η Disneyland έχει ένα κόνσεπτ», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο δήμαρχος Σκοπίων, Πέτρε Σιλέγκοφ.  

Αλλά και στην Αθήνα υπάρχει ελάχιστη επιθυμία για τέτοια έργα, καταλήγει το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι γλυπτό του Μ. Αλεξάνδρου βρισκόταν σε αποθήκη τα τελευταία 26 χρόνια και τώρα θα τοποθετηθεί σε δημόσιο χώρο.