Όλοι όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν ότι δεν είμαι τρελός, και αυτό με προσβάλει, τόνισε ο διεθνούς φήμης γλύπτης Κώστας Βαρώτσος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ αναφορικά με το σάλο που δημιουργήθηκε με την πρόσκληση που έλαβε από την υπουργό Πολιτισμού να συζητήσουν τη μεταφορά του «Δρομέα» στα Σκόπια.

«Έμεινα εμβρόνητος με την πρόταση, αλλά και με τη διάψευση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος είπε ακόμα ότι στο ραντεβού που είχε με την υπουργό Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, την ρώτησε ποιοι άλλοι είχαν την «ιδέα» για τη μεταφορά, και η υπουργός του απάντησε ότι δεν μπορεί να του το αποκαλύψει.

Σε άλλη ερώτηση για το αν ήταν άλλοι παρόντες στη συνάντηση, είπε ότι ήταν μόνο η γραμματέας της υπουργού έξω από το γραφείο. «Ευτυχώς που ήταν και τα παιδιά από την Μπιενάλε, που με χαιρέτησαν γιατί με ξέρουν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το αν σκοπεύει να επικοινωνήσει με την υπουργό για να την ρωτήσει για τα περί διάψευσης, ο κ. Βαρώτσος είπε ότι είναι πολύ στεναχωρημένος για το ζήτημα αυτό, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος είναι καλλιτέχνης και δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε πολιτικά ζητήματα.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι ο «Δρομέας» δεν πάει πουθενά, καθώς ο ίδιος έχει τα πνευματικά δικαιώματα του έργου.

Η υπουργός Πολιτισμού σε δήλωση που έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διέψευσε τον καλλιτέχνη, λέγοντας ότι ναι μεν συναντήθηκαν στο υπουργείο, αλλά για μια γενικότερη συζήτηση.

«Καμία πρόταση δεν υπάρχει για τη μεταφορά του Δρομέα, είναι κάτι χωρίς βάση. Άλλωστε το γλυπτό ανήκει στον Δήμο Αθηναίων. Στο πλαίσιο μιας γενικής συζήτησης με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και με τον Κ.Βαρώτσο, κουβεντιάστηκαν και σχολιάστηκαν πολλά, ωστόσο τέτοια πρόταση όχι. Οι προτεραιότητές μου είναι άλλες, εξάλλου τυχόν ανταλλαγές μνημείων ή αλλαγές ταμπελών ανήκουν στις αρμοδιότητες άλλων υπουργείων. Λυπάμαι για το θόρυβο και τον ηθικό πανικό που ορισμένοι έσπευσαν να επιδείξουν.»