Την ανικανότητα του Κράτους να προστατέψει τους πολίτες και την ευθύνη των λειτουργών του καταδεικνύει ως πρώτο παράγοντα για την τραγωδία στο Μάτι με τους 100 νεκρούς, το πόρισμα των 293 σελίδων.

Καταρρίπτεται πλήρως το κυβερνητικό αφήγημα που κυκλοφόρησε σε δύο εκδόσεις εκείνες τις ημέρες: Ότι η φωτιά ήταν έργο εμπρηστών και ότι για όλα έφταίγε η αυθαίρετη δόμηση -μάλιστα τις επόμενες μέρες εκείνου του Ιουλίου οργανώθηκε και επικοινωνιακό σόου με κατεδαφίσεις μαντρών...

Σε 293 σελίδες οι εισαγγελείς αναδεικνύουν τις ευθύνες της Ρένας Δούρου, του Ηλία Ψινάκη, του Μιχάλη Μπουρνούς και άλλων 17 ατόμων από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι μόνο.

Η ποινική δίωξη αφορά τρία πλημμελήματα και συγκεκριμένα εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως και σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως από υπόχρεους και μη.  

Η δικογραφία πλέον περνάει στα χέρια ανακριτή λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και της συρροής των αδικημάτων.  

Παράλληλα, με εισαγγελική διάταξη αρχειοθετήθηκε η δικογραφία για τέσσερα πρόσωπα για τα οποία δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για τέσσερα πρόσωπα. Πρόκειται για τους: Κωνσταντίνο Τσουβάλα πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ, Νίκο Σπανουδάκη διευθυντή της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, Ιωάννα Τσούπρα περιφερειακή σύμβουλο Αττικής υπεύθυνη για την Πολιτική Προστασία και Κωνσταντίνο Καλύβα πρωην αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Οι εισαγγελείς, Ηλίας Ζαγοραίος, Νίκος Φιστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος ολοκλήρωσαν την έρευνα τους σε χρόνο-ρεκόρ έξι μηνών. Στο πλαίσιο της έρευνας λήφθηκαν πάνω από 350 μαρτυρικές καταθέσεις, ενώ η δικογραφία, ογκωδέστατη, περιλαμβάνεται σε δέκα κούτες.    

Για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς παραμένουν ανοικτές έξι δικογραφίες. 

Η πρώτη αφορά τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων, σκέλος που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή. Επίσης, υπάρχουν δύο δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στο Ναυτοδικείο και στο Στρατοδικείο αντίστοιχα, για τη διερεύνηση ευθυνών λιμενικών και στρατιωτικών.  

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα σχετικά με πολεοδομικές παραβάσεις όπως και αυτή για αστοχίες στο σύστημα της πυροσβεστικής. Επίσης, εκκρεμεί και η δικογραφία για τα ελικόπτερα που παρέμειναν καθηλωμένα την επίμαχη ημέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ευθύνη των αρμόδιων κρατικών και των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης και  προληπτικό στάδιο το οποίο αρχίζει ένα εξάμηνο πριν αλλά και κατά την ημέρα της πυρκαγιάς και αφορά ξεχωριστά κάθε υπηρεσία. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν ευθύνες της πυροσβεστικής, ΕΛΑΣ, της Περιφέρειας, των δήμων και της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.  

Πυρ ομαδόν από την Αντιπολίτευση  

Η Αντιπολίτευση εξαπέλυσε σφοδρότατα πυρά προς την κυβέρνηση με την ΝΔ να κάνει λόγο για ποινικές διώξεις που εκθέτουν τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του που από την πρώτη στιγμή θέλησαν να καλύψουν την τραγωδία με διάφορα τερτίπια.

Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε την παραίτηση της Ρένας Δούρου, τονίζοντας πως είναι στοιχειώδης ευθιξία απέναντι στη μνήμη των 100 ανθρώπων, που έχασαν τη ζωή τους, να αναλάβει τις ευθύνες της επιτέλους.

Επιμένει η Δούρου 

Στην «άναρχη δόμηση», την «ελλιπή αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής» και στα αυθαίρετα, «βλέπει» την ευθύνη της ανείπωτης τραγωδίας με 100 νεκρούς στο Μάτι το περασμένο καλοκαίρι, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου με φόντο την ποινική δίωξη για πλημμελήματα που της ασκήθηκε.

Κάνει μάλιστα για λόγο για επιχείρηση αντιπερισπασμού από πολιτικούς της αντιπάλους και ΜΜΕ που εκμεταλλεύονται την εθνική τραγωδία. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι πρόκειται για «ένα σύνολο ευθυνών, που οδηγεί πίσω στον χρόνο και αφορά όλους όσοι άσκησαν διοίκηση». Συμπληρώνει, ωστόσο, πως πιστεύει ότι «όλοι όσοι διοικούν δεν πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης.

Η κ. Δούρου συμπληρώνει ότι «καμία δικονομική διαδικασία δεν μπορεί να σβήσει την ανείπωτη θλίψη που αισθάνομαι και θα αισθάνομαι για την εθνική τραγωδία». Επιμένει, ωστόσο, ότι οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας «έπραξαν το καθήκον τους».