H Eλλάδα και η Γαλλία καταδικάστηκαν από το ΕΔΑΔ με δύο σημαντικές αποφάσεις για απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντι σε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Άλλο ένα καμπανάκι για την μεταχείριση των προσφύγων.  

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα και τη Γαλλία για απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά όσον αφορά τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες μετανάστες.

Οι δικαστές στο Στρασβούργο με την χθεσινή τους απόφαση δικαίωσαν νεαρό Αφγανό, ο οποίος σε ηλικία 11 ετών παρέμεινε χωρίς επιμέλεια σε προσφυγικό καταυλισμό στο Καλαί της Γαλλίας. Μια δεύτερη καταδικαστική απόφαση αφορούσε τη σύλληψη εννέα ανηλίκων από την ελληνική συνοριοφυλακή. Οι ανήλικοι που προσέφυγαν εναντίον της Ελλάδος προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Μαρόκο.  

Το 2016 που έφθασαν στην Ελλάδα ήταν ηλικίας 14 μέχρι 17 χρονών. Σύμφωνα με την απόφαση οι ανήλικοι κρατήθηκαν από 21 έως 33 ημέρες σε υπερπλήρεις και βρώμικες σκηνές. Οι προσφεύγοντες ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν επαρκή τροφή ούτε τη δυνατότητα να εισπνεύσουν καθαρό αέρα. Η απόφαση επέβαλε στην ελληνική κυβέρνηση να καταβάλει αποζημίωση 4.000 ευρώ σε κάθε έναν από τους εννέα τότε ανήλικους.