Πλήθος ερωτημάτων εγείρει το άρθρο 84 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ). Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Παρασκευής, τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όλων των πολιτών κινδυνεύουν να βρεθούν στα χέρια ιδιωτών.

Ειδικοί εγείρουν ενστάσεις, αντλώντας την επιχειρηματολογία τους από το γεγονός ότι το επίμαχο άρθρο μετρά περισσότερες «γκρίζες ζώνες» από ασφαλιστικές δικλείδες. 

Επί ποδός βρίσκονται και οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ, διαμαρτυρόμενοι για τη μεταφορά του τεράστιου όγκου δεδομένων, ανυπολόγιστης αξίας, από τον Οργανισμό σε μια ανώνυμη εταιρεία. Πρόκειται για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), που ελέγχεται από την κυβέρνηση. Η ίδια όμως η ΗΔΙΚΑ συνεργάζεται με ιδιωτικές εταιρείες πληροφορικής, ώστε να εργαλειοποιεί τα δεδομένα της.

Το παράδοξο είναι, αναφέρει η εφημερίδα, ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης, οι προβληματισμοί που απασχολούν την Ελλάδα αποτελούν παρελθόν, με το σπάσιμο της «τράπεζας» δεδομένων σε κομμάτια. Κοινώς, άλλος φορέας φυλάσσει τα δεδομένα της συνταγογράφησης, άλλος των νοσηλειών, των διαγνωστικών εξετάσεων κλπ.

Έτσι, αν οι χάκερ επιχειρήσουν να σπάσουν τον τοίχο προστασίας, δεν θα μπορέσουν να υποκλέψουν το σύνολο των στοιχείων. Ούτε όμως θα χαθούν όλα σε περίπτωση βλάβης.

Το επίμαχο άρθρο δεν τέθηκε ποτέ σε διαβούλευση, αναφέρουν Τα Νέα, γεγονός που προκαλεί έκπληξη. Αντιρρήσεις εκφράζει και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Πληροφορικής Υγείας, ο οποίος έστειλε επιστολή στο υπουργείο Υγείας.