Με τις αντιδράσεις για το δημοσίευμα του BBC να μην έχουν ακόμα κοπάσει, ο ιδρυτής του πολιτικού φορέα «Ουράνιο Τόξο» ζητά αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας», ενώ επιβεβαιώνει όσους υποστήριζαν ότι η Συμφωνία αφήνει επικίνδυνες γκρίζες ζώνες.   Στο δημοσίευμα του BBC, περί «ύπαρξης καταπιεσμένης μακεδονικής μεινότητας στην Ελλάδα» ήρθε να προστεθεί και δημοσίευμα από το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik, το οποίο αναφέρεται σε «κοινότητα σλαβόφωνων στην Ελλάδα» καθώς και σε μια «ομάδα αγνώστου αριθμού Ελλήνων πολιτών που διεκδικεί την αναγνώρισή της ως «μακεδονική μειονότητα της Ελλάδας».

Το εν λόγω δημοσίευμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν συνυπολογίσει κανείς πως προέρχεται από μέσο ενημέρωσης που ελέγχεται από τη ρωσική κυβέρνηση, η οποία δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για την περιοχή αλλά και την αντίθεσή της με τη Συμφωνία των Πρεσπών που άνοιξε την πόρτα του ΝΑΤΟ για τα Σκόπια.  

Ειδικότερα, το ρωσικό πρακτορείο παίρνει συνέντευξη από το ιδρυτικό στέλεχος του «Ουράνιου Τόξου», Παύλο Βοσκόπουλου, ο οποίος όχι μόνο επιβεβαιώνει όσους υποστήριζαν ότι η Συμφωνία αφήνει επικίνδυνες γκρίζες ζώνες αλλά συγκρίνει το Ελληνικό Κράτος με το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας του ’30.  

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην ελληνική ηλεκτρονική έκδοση του Sputnik και έχει τίτλο «Ουράνιο Τόξο στο Sputnik: 500 χωριά μιλούν τη μακεδονική γλώσσα».  

Ο κ. Βοσκόπουλος, στη συνέντευξη δηλώνει ότι υπάρχει η «σύγχρονη Μακεδονική ταυτότητα που δεν συνδέεται με την αρχαιότητα».  

Θεωρεί πάντως θετικό το γεγονός ότι γίνεται αναφορά σε μακεδονική γλώσσα: «Συγκεκριμένα ένα βήμα μπροστά είναι ότι σε αυτή τη συμφωνία στα πλαίσια της ελληνικής εθνικής ιδεολογίας δεν γινόταν σεβαστή η ιδιαίτερη μακεδονική ταυτότητα, μεταξύ αυτών και η σύγχρονη μακεδονική γλώσσα.

Στη συμφωνία γίνεται αναφορά ότι η μακεδονική γλώσσα γίνεται σεβαστή, καθώς η πάγια θέση του ελληνικού κράτους είναι ότι δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα. Το δεύτερο θετικό είναι ότι επειδή υπάρχει στη συμφωνία αναφορά για την μακεδονική εθνότητα που είναι κυρίως νομικός όρος, είναι ρητή η αναφορά ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη μακεδονική εθνικότητα».  

Στο δημοσίευμα του Sputnik γίνεται αναφορά στη σύγχρονη διάσταση του μακεδονικού, όπως προέκυψε με την διαφορά για το όνομα και προβάλλεται η συνέντευξη του κ. Βοσκόπουλου η οποία εγείρει μια σειρά ζητημάτων.