Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών τόνισε ότι συνιστά ποινικό αδίκημα ακόμη και η δημοσιοποίηση ιδιωτικής συνομιλίας, δίχως αυτή να έχει καταγραφεί, ενώ υπογράμμισε ότι ορθώς υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση για την υπόθεση.

«Εφόσον υπάρχουν ενδείξεις καταγραφής ιδιωτικής συνομιλίας, καλώς έπραξε η εισαγγελία και διέταξε προκαταρκτική εξέταση. Η καταγγελία πρέπει να εξεταστεί, γιατί απαγορεύεται η καταγραφή, αποθήκευση, επεξεργασία και δημοσιοποίηση αυτής της συνομιλίας. Εχει κακουργηματικό χαρακτήρα», δήλωσε ο κ. Σοφός στον ΑΝΤ1.

«Ποινικό αδίκημα συνιστά και η δημοσιοποίηση ιδιωτικής συνομιλίας, ακόμη κι αν δεν έχει καταγραφεί ηχητικά. Εφόσον είναι ιδιωτική συνομιλία αν δεν έχει καταγραφεί σε υλικό φορέα υπάγεται σε άλλη διάταξη του ποινικού κώδικα, διότι δεν έχουμε αθέμιτη παγίδευση σε υλικό φορέα της ιδιωτικής συν ομιλίας. Πλην όμως, προσβάλει την προσωπικότητα του συνομιλούντος όταν χωρίς τη συναίνεσή του δημοσιοποιεί το περιεχόμενο της ιδιωτικής συνομιλίας», εξήγησε ο ποινικολόγος.

Ο κ. Σοφός επισήμανε όμως και κάτι άλλο, αναφορικά με τη φράση «Σε γράφω, όπως με γράφεις κι εσύ», που φέρεται να είπε ο Παύλος Πολάκης στον Γιάννη Στουρνάρα, στην επίμαχη συνομιλία. «Το γεγονός ότι κάποιος προειδοποιεί ότι “γράφει” μπορεί να συνιστά και άλλο αδίκημα. Προκαλεί τρόμο και ανησυχία σε αυτόν με τον οποίο συνομιλεί, το οποίο θα μπορούσε εν δυνάμει και υπό προϋποθέσεις να στοιχειοθετεί τους όρους και τις προϋποθέσεις τους όρους της απειλής», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ.

Ακόμη, ο κ. Σοφός υπογράμμισε πως όταν κάποιος γνωστοποιεί ότι καταγράφει τη συνομιλία, δεν αρκεί αυτό ώστε να θεωρηθεί ότι ο συνομιλητής του έδωσε σιωπηρώς τη συγκατάθεσή του. «Πρέπει ρητά να συγκατατεθεί. Αν συνεχίσει να μιλάει δεν σημαίνει ότι σιωπηρώς συγκατατίθεται δια παραλήψεως», συμπλήρωσε.