Την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, προκάλεσαν τα όσα ανέφερε στην απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας ο Θεόδωρος Τσουκάτος περι εκτεταμένης ιδιωτικής χρηματοδότησης των κομμάτων.

Με παραγγελία της στην επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, Μαριάννα Ψαρουδάκη, η κυρία Δημητρίου ζητάει να διερευνηθεί αν εχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις και να συσχετιστεί η υπόθεση με την ήδη ανοιχτή δικογραφία για τα δάνεια των κομμάτων.

Το έναυσμα για την έρευνα έδωσαν τα δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε αποσπάσματα από την απολογία του Θεοδ. Τσουκάτου.

Μεταξύ άλλων ο άλλοτε στρατηγός της Χαρ. Τρικούπη περιέγραψε το καθεστώς χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, δίνοντας ως παράδειγμα (με δικούς του υπολογισμούς) πως μόνο το ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική περίοδο του 2000 πήρε «ιδιωτική χρηματοδότηση» περι τα 16 δις δρχ.

Μάλιστα αναφέρθηκε στα εκτεταμένα έξοδα που ηταν π.χ

-Μετακινήσεις ετεροδημοτών με αεροπλάνα, πλοία και λεωφορεία.

-Διαφήμιση σε ΜΜΕ (κανάλια, εφημερίδες, ραδιόφωνα)

-Προεκλογικές συγκεντρώσεις : Φώτα, μεγάφωνα, εξέδρες, μετακινήσεις φίλων κομματος

-Υλικά εκτύπωσης (φυλλάδια κλπ)


Οι αναφορές αυτές έγιναν στο δικαστήριο καθώς τόσο ο προεδρος του δικαστηρίου όσο και η εισαγγελέας συμφώνησαν πως τελικά οι περισσότερες ερωτήσεις τους ηταν ουσιαστικά εκτός κατηγορητηρίου, αφού κατέτειναν στον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων, που είναι και η βασική θέση του κ.Τσουκάτου για την κατάληξη των χρημάτων (σ.σ στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ).

Ο κ. Τσουκάτος επικαλέστηκε μάλιστα και σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του Κ.Σημίτη που εκδόθηκε το 2015 και μιλά για την ιδιωτική χρηματόδότηση ως πάγια πρακτική των πολιτικών σχηματισμών.

Πρόεδρος: Είπαμε ένα νούμερο για το 2000; 16 δισεκατομμυρια δραχμές από ιδιωτική χρηματοδότηση εταιριών;

Τσουκάτος: Ναι, υπηρχαν εθνικές εκλογές τότε, αλλά εγώ δεν ήμουν στην επιτροπή.

Πρόεδρος: Ποιες είναι αυτές οι εταιρίες;

Τσουκάτος: Δεν μπορώ να αναφέρω ονόματα, υπάρχει κώδικας εχεμύθειας γιατί αυτές οι εταιρίες δεν ήθελαν να βγαίνουν τα ονομάτά τους. Πολλές από αυτές χρηματοδοτούν και σήμερα πολιτικά κόμματα από κονδύλια για δημόσιες σχέσεις που έχουν.