Βαθιά πικραμένος από το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που υπηρέτησε επί σειρά ετών, εμφανίστηκε στην απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, για την υπόθεση της Siemens, ο Θεόδωρος Τσουκάτος.

Ο άλλοτε στρατηγός της Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται στο εδώλιο για την υπόθεση του 1.000.000 γερμανικών μάρκων (420.000 ευρώ) που όπως υποστηρίζει κατέληξαν από τα ταμεία του γερμανικού κολοσσού στο ΠΑΣΟΚ.

«Θέλω να ζητήσω συγνώμη από τον Ελληνικό λαό, από τους ψηφοφόρους που μας στήριξαν , από την Ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και τους 12 άνθρώπους που ενεπλάκησαν αθελά τους για να έρθουν τα χρήματα απο τη Siemens στο κόμμα. Δεν ζητώ συγνώμη απο τη ηγεσία του κομματός μου, που με εγκατέλειψε και με έκανε αποδιοπομπαίο τράγο, σάκο του μπόξ για τα άλλα κόμματα, και στόχο της τρομοκρατίας. Απαιτώ να μου ζητήσει συγνώμη γιατί δεν είπε την αλήθεια» ανέφερε ο κ.Τσουκάτος.


Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ.Τσουκάτος έλαβε συγκεκριμένο ποσό και με αυτό δωροδόκησε άγνωστους υπαλλήλους του ΟΤΕ ώστε να πάρει η Siemens την περιφημη σύμβαση 8002 για τη ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. «Ημουν άσχετος με τη σύμβαση, ήμουν στο κόμμα , δεν ειχα σχέση με συμβάσεις. Είναι γνωστό πως ο Χριστοφοράκος και η Siemens ειχαν σχέση από πολύ παλιά με πανισχυρα στελέχη του ΟΤΕ, αρμόδιους για το θεμα κλπ (χωρίς να θέλω να υποννοήσω τίποτα) και ειχε ανάγκη τον άγνωστο σε αυτούς Τουσκάτο για να πάρει 420.000 ευρώ να τα δώσει σε άγνωστους υπαλλήλους; Είναι παράλογο. Απλώς έπρεπε να με ενταξουν στο σκηνικό, για να δικαιολογηθεί πολιτικά αυτή η κατάσταση» ανέφερε ο κ.Τσουκάτος στη δίωρη απολογία του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά πως στάλθηκε στο εδώλιο «ως μαύρο πρόβατο. Το ΠΑΣΟΚ σφύριζε κλέφτικα και όλοι ήταν μια χαρά εκτός από εμένα. Από την πολιτική καταστράφηκα οικονομικά. Πέρασα έναν γολγοθά 10 χρόνια και θέλω να κλεισω αυτό το κεφάλαιο και να αποκτήσω την ελευθερία μου γιατί ειμαι αιχμάλωτος».

Τι έκανα λάθος

Με διάθεση αυτοκριτικής, ο Θ. Τσουκάτος τόνισε πως ένα από τα μεγάλα λάθη του ηταν πως εξαρχής δεν πολέμησε όπως έπρεπε την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων από εταιρίες κάτι που αποτελούσε και αποτελεί πάγια πρακτική: «Κανείς όμως δεν ήθελε και δεν θέλει να ερευνήσει την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων». Επικαλέστηκε μάλιστα και σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του Κ.Σημίτη που εκδόθηκε το 2015 και μιλά για την ιδιωτική χρηματόδότηση ως πάγια πρακτική των πολιτικών σχηματισμών.

Πρόεδρος: Είπαμε ένα νούμερο για το 2000; 16 δισεκατομμυρια δραχμές από ιδιωτική χρηματοδότηση εταιριών;

Τσουκάτος: Ναι, υπηρχαν εθνικές εκλογές τότε, αλλά εγώ δεν ήμουν στην επιτροπή.

Πρόεδρος: Ποιες είναι αυτές οι εταιρίες;

Τσουκάτος: Δεν μπορώ να αναφέρω ονόματα, υπάρχει κώδικας εχεμύθειας γιατί αυτές οι εταιρίες δεν ήθελαν να βγαίνουν τα ονομάτά τους. Πολλές από αυτές χρηματοδοτούν και σήμερα πολιτικά κόμματα από κονδύλια για δημόσιες σχέσεις που έχουν.

Επίσης, ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε και στις επαφές του με τον Μ.Χριστοφοράκο. Όπως είπε η πρώτη επαφή έγινε μέσω ενός διαφημιστή που αναλάμβανε καμπανιες για το ΠΑΣΟΚ, στις 2/4/97 και συνολικά τον συνάντησε 3 φορές το 1997, 4 το 1998 και 2 το 1999. Εκτοτε δεν ειχαν καμμία επαφή.

Όπως περιέγραψε εξ αρχής ο κ.Χριστοφοράκος ζήτησε να συμμετάσχει οικονομικά σε καμπάνιες του ΠΑΣΟΚ. Οι συναντήσεις αφορούσαν κυρίως την πολιτική κατάσταση και την σταθερότητα της κυβέρνησης και , όπως είπε, «είχα την αίσθηση πως μετέφερε το πολιτικο κλίμα στο εξωτερικό ως πληροφορηση». Τα χρήματα καταβλήθηκαν τελικά στις 15/12/98 σε λογαριασμό φίλου του στο εξωτερικό , γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να καταβληθούν από τον λογαριασμό της Siemens. Μέσω τρίτων προσωπων τα χρήματα ήρθαν σε δόσεις «μέρα μεσημέρι στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ, με τους δημοσιογράφους απέξω και τα κατέβαζα στο ταμείο, όπου οι ταμίες- όπως κατέθεσαν- τα μετρησαν και τα πήραν».

Εισαγγελέας: Που αποσκοπούσε η Siemens με τη χρηματοδότηση;

Τσουκάτος: Καλλιέργεια καλών σχέσεων με το κυβερνών κόμμα. Δημόσιες σχέσεις

Εισαγγελέας: Υπάρχει έγγραφο που δείχνει πως τα χρήματα πηγαν στο ταμείο;

Τσουκάτος: Βεβαίως.Ο ισολογισμός του 1999 που στο συνολικό ποσό περιλαμβάνει και αυτά τα χρήματα.Οι καταθέσεις των δυο ταμιών που λένε πως ο Τσουκάτος έφερε αυτά τα χρήματα , τα μετρήσαμε και τα πηραμε. Εφερνε άλλωστε πολλά περισσότερα, είπαν .

Εισαγγελέας: Γνώριζε για τα χρήματα αυτά ο κ.Σημίτης;

Τσουκάτος: Δεν γνώριζε. Εγώ δεν του το είχα πεί. Αλλωστε ο κ.Σημίτης δεν ασχολούνταν με τα οικονομικά του κόμματος

Πρόεδρος: Χαρακτηρίσατε τον κ.Σημίτη έντιμο πολιτικό, στοχοπροσηλωμένο που πέτυχε πολλά για τη χώρα . Μήπως ειχε ανέντιμο περιβάλλον;

Τσουκάτος: Υπήρξαν και τέτοιοι. Αλλά η πλειονότητα ηταν άνθρωποι που πρόσφεραν.

 Για το ΠΑΣΟΚ

Ο κ.Τσουκάτος έβγαλε ποικρία για τη στάση του ΠΑΣΟΚ και κυρίως της ηγεσίας του. Όπως είπε εξ αρχής ενημέρωσε(μέσω συνεργατών τους) όταν προεκυψε το θέμα τους κ.κ.Σημίτη και Παπανδρέου, για την πρόθεσή του να πεί την αλήθεια, αλλά ουσιαστικά δεν πήρε καμία απάντηση: «Θεώρησα πως το κόμμα θέλει να με κάνει αποδιοπομπαίο τράγο. Δε με κάλεσαν καν να με ρωτήσουν. Δεν ρωτησαν τους ταμίες. Δεν κάλεσαν έμπειρα στελέχη όπως ο κ.Λαμπρου να τους πεί πως γινόταν η διαδικασία. Εκαναν μια γενική δήλωση και ο κ.Παπακωνσταντίνου (τότε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ) έλεγε κάθε μέρα πως τα χρήματα δεν πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Δεν ήθελαν να πάρουν πολιτικό κόστος καθώς πήγαιναν τότε σε εκλογές. Αν το παραδέχονταν θα έχαναν και την κρατική χρηματοδότηση γιατί υπήρχε παραβίαση της εκλογική νομοθεσίας. Ο κ.Παπακωνσταντίνου, ο οποίος από αυτό το εδώλιο για τη λίστα Λαγκάρντ, είπε «το κόμμα μου με έριξε στα σκυλιά». Τον καλώ να αναλογιστεί τι έλεγε για μένα, χωρίς καν να με ρωτήσει».