Νέα αίτηση Ανατολής κατέθεσαν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας οι δικαστικές ενώσεις ζητώντας οι τρεις εκ των πέντε το «πάγωμα» της υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες).Οι δύο Ενώσεις που δεν κατέθεσαν αιτήσεις αναστολής είναι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται ότι το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ, σε σχηματισμό Ολομέλειας, με πρόεδρο της Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνο Κουσούλη, με την υπ΄ αριθμ. 19/2019 απόφασή του, απέρριψε την αίτηση αναστολής που είχαν καταθέσει οι δικαστές Ενώσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των Διοικητικών Δικαστών.

Ταυτόχρονα και οι 5 δικαστικές ενώσεις κατεθεσαν και νεα αίτηση ακύρωσης ζητώντας πάλι την ακύρωση των σχετικών αποφάσεων για την υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης) από τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς. Οι δικαστές προσβάλλουν την από 9.1.2019 απόφαση του πρόεδρου της Βουλής για την ανασυγκρότηση της επιτροπής ελέγχου και χαρακτηρίζουν ασύμβατες με το Σύνταγμα αρκετές από τις ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν για το πόθεν έσχες μετά την προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που είχε κρίνει αντισυνταγματικές αρκετές από αυτές.

Οι δύο αιτήσεις ακύρωσης των δικαστικών Ενώσεων θα συζητηθούν την 1η Μάρτιου 2019 στην Ολομέλεια του ΣτΕ