Πόρισμα 155 σελίδων από την Επιτροπή του Γερμανού επιστήμονα Γκόλνταμερ για να «θαφτούν» οι ευθύνες όλων εκείνων που στις 23 Ιουλίου σκότωσαν 100 ανθρώπους. 

Ο επιστήμονας που έφερε ο Αλέξης Τσίπρας για να πει τι πήγε στραβά απεφάνθη ότι φταίει ότι η δημόσια διοίκηση γιατί υπάρχουν συναρμοδιότητες, έλλειψη συντονισμού, απουσία σχεδιασμού και πρόληψης των πυρκαγιών.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόληψη δασικών πυρκαγιών συμμετέχουν 45 συναρμόδιοι φορείς, ενώ παράλληλα απουσιάζει ο κεντρικός συντονισμός και η συνεργασία ανάμεσά τους, ειδικά μεταξύ της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας.

Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι η Δασική Υπηρεσία που είναι τυπικά επιφορτισμένη με το συντονιστικό ρόλο σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, δεν μπορεί να εκτελέσει πλήρως τα καθήκοντά της λόγω νομικού κενού.

Από την έκθεση προκύπτει η έλλειψη επαγγελματικής εκπαίδευσης του προσωπικού των φορέων που εμπλέκονται στην πυροπροστασία. Μάλιστα φαίνεται πως ιδιαίτερο βάρος πέφτει στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής σημειώνεται αύξηση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών και των καμένων δασικών εκτάσεων στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1980 και μετά, φθάνοντας μάλιστα τα 2.700.000 καμένα στρέμματα κατά τη δραματική χρονιά του 2007, περίπου πενταπλάσια του μέσου όρου των τελευταίων σαράντα ετών.

Οι αναλυτές ζητούν από την Πολιτεία να δει το πρόβλημα των πυρκαγιών «μέσα από ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο διαχείρισης» και «όχι με μεμονωμένες και ασύνδετες υπηρεσίες και δράσεις πρόληψης ή καταστολής».

Τα επιστημονικά, συμβουλευτικά και συντονιστικά καθήκοντα θα πρέπει να ανατεθούν σε έναν οργανισμό, σημειώνουν, προσθέτοντας πως αυτός ο φορέας-εγκέφαλος θα πρέπει να είναι τράπεζα γνώσεων και βηματοδότης για την συνολική αντιμετώπιση των φωτιών στα δάση και στην ύπαιθρο.

Τα πραγματικά όμως ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα:

Πού ήταν η κυβέρνηση τη νύχτα της 23ης Ιουλίου; Ο κ. Τσίπρας πανηγύριζε σε κάποια γέφυρα μαζί με τον Ζάεφ τη Συμφωνία των Πρεσπών και ήρθε αφού τον ειδοποίησαν ότι καίγεται η Αττική.

Πού ήταν οι αρμόδιοι υπουργοί για να συντονίσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες; Θυμόμαστε όλοι ότι οι αρμόδιοι εμφανίστηκαν μόλις στις 11:30 το βράδυ όταν έγινε η περίφημη σύσκεψη-παρωδία στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Πού ήταν η Πολιτική Προστασία να έχει εκπονήσει σχέδιο εκκένωσης που θα μπορούσε να τηρηθεί κατά γράμμα και να σωθούν άνθρωποι; Πού ήταν η Περιφέρεια Αττικής και ειδικά η κ. Δούρου να συντονίσει από την πλευρά της;

Γιατί έκαναν την πρώτη σύσκεψη μετά τις 8 το βράδυ όταν το Μάτι είχε καεί και οι πρώτοι νεκροί ήταν ήδη στα νοσοκομεία;

Γιατί προσπάθησαν να αποκρύψουν τους νεκρούς; 

Σε αυτά τα ερωτήματα, προφανώς, ο Γερμανός ειδικός δεν είχε απάντηση. Έκανε το καθήκον του και πάει σπίτι του.