Για παραβίαση της οικονομικής αυτοτέλεια των δήμων (σ.σ. όπως ορίζεται από το άρθρο 102 του Συντάγματος) μίλησε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ η καθηγήτρια Νομικής Γλυκερία Σιούτη, που μαζί με τον νομικό Νίκο Κανελλόπουλο, είναι εξωτερικοί νομικοί σύμβουλοι της ΚΕΔΕ. Επίσης, όπως είπε, η υπουργική απόφαση έρχεται σε αντίθεση με βασικά ευρωπαϊκά κείμενα και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας.

Όπως είπε, η διάταξη που ορίζει ότι οι ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) θα αποδίδονται υποχρεωτικά από τον λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην ΤτΕ, δημιουργεί ακυρότητα -καθώς ο νόμος ορίζει ότι οι ΟΤΑ μπορούν να τηρούν λογαριασμούς σε πιστωτικά ιδρύματα εκτός ΤτΕ.

«Για το βαθύ χέρι του κράτους» μίλησε ο κ. Κανελλόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι το μικρό διάστημα των 30 ημερών για να ανοίξουν οι λογαριασμοί στην ΤτΕ «μας υποχρεώνει να εισηγηθούμε άμεσα αίτηση ακύρωσης που θα συνοδευθεί από αίτηση αναστολής εκτέλεσης».

Ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ Πάνος Ζυγούρης κωδικοποίησε τα επιχειρήματα κατά της υπουργικής απόφασης. Αυτά είναι:

-Αναίρεση του πυρήνα της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, οι οποίοι στερούνται της δυνατότητας ελεύθερης τοποθέτησης των αποθεματικών και των ταμειακών διαθεσίμων.

-Η μεταφορά των πόρων δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος.

-Η προβλεπόμενη δυνατότητα εξαιρέσεως επιμέρους ΟΤΑ από το νέο καθεστώς, με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών και του ΓΛΚ, επιτείνει την προσβολή της οικονομικής αυτοτέλειας, καθώς η απόφαση λαμβάνεται από κρατικά όργανα.

-Δεν αναφέρεται κανένα απολύτως κριτήριο, που θα λαμβάνεται υπόψη για την εξαίρεση φορέων της Γενικής Κυβέρνησης από το νέο καθεστώς, με αποτέλεσμα να επιτείνεται η αδιαφάνεια και να τίθενται οι προϋποθέσεις άνισης μεταχείρισης, ενόψει της επικείμενης προεκλογικές περιόδου.