Υπό πειθαρχική διερεύνηση τέθηκε η αναφορά του μέχρι πρότινος εποπτεύοντα της Εισαγγελίας κατα της Διαφθοράς, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή για την υπόθεση της Novartis.

Η τετρασέλιδη αναφορά κατατέθηκε στις 8 Ιανουαρίου.

Η αναφορά, τέθηκε υπό πειθαρχική διερεύνηση με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου.

Στην αναφορά του ο κ. Αγγελής, κατά πληροφορίες από ανώτατες εισαγγελικές πηγές, επιρρίπτει εύθυνες για τη διαρροή του δημοσιεύματος δημοσίευμα (εφημερίδα Δημοκρατία) σύμφωνα με το οποιο εκείνος αρνήθηκε να παραλάβει ένα στικάκι με στοιχεία για λογαριασμό πρώην υπουργού.

Στην αναφορά ο κ. Αγγελής εμφανίζεται να λέει πως «στοχοποιήθηκε» ότι μπλοκάρει την έρευνα, προκειμένου να φτάσει στο σημείο να καταστεί ο ίδιος περίπου ως αποδιοπομπαίος τράγος εξαιτίας λανθασμένων, δικονομικά, χειρισμών, στην υπόθεση.

Επίσης απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι αρνήθηκε να πάρει στοιχεία (στικάκι) από τους αμερικανούς για πρώην υπουργό, με το επιχείρημα ότι ήταν προιόν υποκλοπής.


Αυτό όμως που φέρεται να καταλογίζει ιδιαιτέρως στους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς είναι η διαρροή που οδηγησε στο δημοσίευμα. Μάλιστα φέρεται να χρησιμοποιεί τη φραση "είμαστε μόνον εμείς οι τέσσερις"( ο ίδιος και οι εισαγγελείς Διαφθοράς) και προσθέτει "πάντως δεν μίλησα εγώ".

Στην αναφορά φέρεται επισης να γίνεται μια ιστορική αναδρομή σε περιστατικά που συνέβησαν τους περίπου 3 μήνες στους οποίους παρεμεινε ως εποτεύων του τμήματος Διαφθοράς, στα οποία περιλαμβάνει και την μετατροπή του Νικου Μανιαδάκη από προστατευόμενου μαρτυρα σε κατηγορούμενο. Επίσης πληροφορίες αναφέρουν πως το προηγούμενο διάστημα ειχε αναφερθεί (εγγράφως) σε υπερβολική καθυστέρηση του τμήματος κατά της Διαφθοράς στη διεκπεραίωση άλλης υπόθεσης.

Πάντως, στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας θα κληθούν να καταθέσουν οι τρεις εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς. Ανώτατες εισαγγελικές πηγές, έλεγαν ότι κατά τη συνάντηση στη Βιέννη, μπορεί να μην δόθηκε στικάκι ή λογαριασμός, αλλά έγινε συζήτηση προφορική την οποία η εν λόγω πηγή, χαρακτήρισε "αόριστη" χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τί ακριβώς συζητήθηκε.


Τι γίνεται με την έρευνα για Novartis

 Άμεσα, σύμφωνα με ανώτατες εισαγγελικές πηγές, θα ολοκληρωθεί τμήμα της έρευνας για την υπόθεση Novartis καθώς όπως τονίζουν η συγκεκριμένη υπόθεση δεν μπορεί να συμπέσει με την προεκλογική περίοδο.

Το «χρονοδιάγραμμα» αναφέρει πως θα πρέπει εντός του επόμενου 15ημέρου- 20 ημέρου να ολοκληρωθεί τμήμα (έρευνα μικρού χρονικού διαστήματος δηλαδή) της υπόθεσης Novartis.

Για όσους (πολιτικά προσωπα) κριθεί ότι υπάρχουν ενδείξεις για την συγκεκριμένη περίοδο, πιθανότατα, θα κληθούν ως ύποπτοι διάπραξης αδικήματος και δεν θα ασκηθεί απευθείας ποινική δίωξη.

Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς δεν ακολουθούσε τη διαδικασία της κλήτευσης υπόπτων αλλά προχωρούσε απευθείας σε διώξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό ήταν ένα από τα πρώτα σημεία τριβής του κ.Αγγελή με τους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς, αφού διαφωνούσε. Μάλιστα πριν παραιτηθεί ειχε αποστείλλει εγγράφως την άποψή του πως , της δίωξης πρέπει να προηγείται η κλήτευση υπόπτων.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες οι Εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν ξεκινήσει να γράφουν κομμάτι κομμάτι το πόρισμα για την υπόθεση αξιοποιώντας το υλικό που έχουν συλλέξει. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν, προς το παρόν, στοιχεία για λογαριασμούς των ελεγχόμενων πολιτικών από πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού ενώ η έρευνα για τους λογαριασμούς στις ελληνικές τράπεζες είναι ακόμα σε εξέλιξη χωρίς μέχρι στιγμής να έχει αποδώσει κάποια στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες , η μη εύρεση (μέχρι στιγμής τουλαχιστον) χρημάτων από επιλήψημες συναλλαγές, δεν σταματά την έρευνα. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με εκτιμήσεις εισαγγελικών παραγόντων, η δίωξη κατά πολιτικών προσώπων για «δωροδοκία», μπορεί να ασκηθεί χωρίς την ύπαρξη δεδομένων για μαύρο πολιτικό χρήμα, αλλά με μόνα στοιχεία καταθέσεις, έγγραφα και λοιπά. Στα έγγραφα οι εν λόγω πηγές, περιλάμβαναν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μηνύματα σε τηλέφωνα, χειρόγραφες σημειώσεις , και όλα αυτά σε συνδυασμό με μαρτυρικές καταθέσεις και υποθργικές αποφάσεις που μπορεί να θεωρηθεί πως ευννόησαν την Novartis κλπ.