Μεγάλης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν την ώρα του ειρηνικού συλλαλλητηρίου για την Μακεδονία, στην πλατεία Συντάγματος.

Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ακραία στοιχεία προκάλεσαν επεισόδια στην περιοχή γύρω από τον Αγνωστο Στρατιώτη και στη διασταύρωση της Πλατείας Συνταγματος με την λεωφ. Βασ. Σοφίας. Τα ΜΑΤ έκαναν εκταταμένη χρήση χημικών με αποτέλεσμα να διαλυθεί ο κόσμος στο πάνω μέρος της πλατείας.

Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι υπάρχουν 46 τραυματίες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχουν και 24 αστυνομικοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Στο νοσοκομείο Σωτηρία έχουν διακομιστεί τέσσερις με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ τρεις έχουν μεταφερθεί στον Ερυθρό Σταυρό, ανάμεσά τους ο άντρας που δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι και ο φωτορεπόρτερ, που τραυματίστηκε στο κεφάλι.

Διασώστες του ΕΚΑΒ έχουν παράσχει τις πρώτες βοήθειες σε 15 άτομα στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος, στο περιθώριο του συλλαλητηρίου.

Μητσοτάκης: Θα αναζητηθούν ευθύνες

Με μια ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε το συλλαλητήριο για την Μακεδονία και τα επεισόδια που σημειώθηκαν.
Kάλεσε τον πρωθυπουργό και τους «πρόθυμους» να ακούσουν την φωνή του λαού κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «η υπέγραψε αυτή τη συμφωνία απέναντι στο εθνικό αίσθημα, και χωρίς διακομματική συναίνεση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση «σήμερα δεν δίστασε να επιτεθεί με χημικά σε εκατοντάδες χιλιάδες ειρηνικούς διαδηλωτές. Ανάμεσά τους ήταν οικογένειες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι» και προειδοποίησε: «Να γνωρίζουν όλοι ότι θα αναζητηθούν ευθύνες για όσα έγιναν σήμερα στο Σύνταγμα. Και τα οποία είχαν ως μόνο στόχο να διαλύσουν το συλλαλητήριο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ διαμηνύει τέλος, ότι στη Βουλή, την εβδομάδα που έρχεται, η Νέα Δημοκρατία θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να μην κυρωθεί η Συμφωνία».

Συνεχής ενημέρωση από το συλλαλητήριο

16:58 Στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε παιδί ηλικίας δύο ετών, μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν στο Σύνταγμα.

16:55 Την ώρα του παλλαϊκού συλλαλητηρίου για την Μακεδονία στην πλατεία Συντάγματος, άγνωστοι μαχαίρωσαν έναν άντρα ηλικίας περίπου 45 ετών στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Σόλωνος.

16:37 Ο κύριος όγκος των συμμετεχόντων έχει αποχωρήσει. Περίπου 100 άτομα στην επάνω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος.

16:15 Όλο το κέντρο της Αθήανς μυρίζει χημικά. Οικογένειες με παιδιά και ηλικιωμένοι με αναπνευστικά προβλήματα μπαίνουν στα μαγαζιά και τα ξενοδοχεία για να προστατευτούν. 

16:00 Διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι σκοπίμως οι νεαροί ξεκίνησαν τα επεισόδια και σκοπίμως η Αστυνομία έκανε χρήση χημικών με σκοπό να διαλύσει τη μεγάλη διαδήλωση. 

17:57 Στο πλαίσιο της ίδια προσπάθειας να υποβαθμιστεί η συμμετοχή στο συλλαλητήριο, από την Αστυνομία ανακοινώθηκε ότι έφθασαν στην Αττική από την περιφέρεια 326 λεωφορεία με τους διοργανωτές να επιβεβαιώνουν τη ναύλωση περίπου 3.000 λεωφορείων από όλη την Ελλάδα.

17:56 Να υποβαθμίσει τη συμμετοχή του κόσμου στο μεγάλο συλλαλητήριο επιχειρεί η ΓΑΔΑ, κάνοντας λόγο για 60.000 διαδηλωτές στο Σύνταγμα.

15:50 Στους 10 έχει ανέλθει ο αριθμός των αστυνομικών που είναι τραυματίες από τα επεισόδια

15:30 Oμαδα περίπου 200 ατόμων με κουκούλες που έχει «σπάσει» σε μικρές ομάδες που επιχειρούν απο διάφορα σημεία να μπουν στο προαύλιο της Βουληής. 

15:20 Πρωτοφανής προσπάθεια διάλυσης του συλλαλητηρίου: Νέα ρίψη χημικών στη συμβολή των οδών Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου

 

15:10 Ο κόσμος με συνθήματα καταφέρεται εναντίον της κυβέρνησης. «Φασίστες», «Αλήτες» και «Χούντα» είναι οι λέξεις που επικρατούν στα χείλη των διαδηλωτών

15:00 Ο μεγάλος όγκος της διαδήλωσης παραμένει στην πλατεία Συντάγματος ειρηνικά και πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να συμβάλλουν ώστε να ηρεμήσει η κατάσταση.

14:50 Ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε με ξύλα και πέτρες να διασπάσει τον αστυνομικό κλοιό στα σκαλιά της Βουλής, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις της αστυνομίας να απαντήσουν, κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών και ρίψη βομβίδων κρότου – λάμψης.

14:31 Συγκεντρωμένοι πετούν αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις.

14:25 Ένταση στα σκαλιά της Βουλής δίπλα από το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Δηιαδηλωτές προσπαθούν να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο της Βουλής και αποθούνται από την Αστυνομία. 

14:15 Συνεχίζεται η προσέλευση του κόσμου. Δεν υπάρχει προς το παρόν ενημέρωση από τη ΓΑΔΑ για τον αριθμό των διαδηλωτών. 

13:55 Περίπου 400αρια άτομα στην αντισυγκέντρωση στα Προπύλαια. Απά νωρίς έχουν τοποθετηθεί φραγμοί με κλούβες στο ύψος της οδού Αμερικής όποτε δεν θα επιτραπεί μετακίνηση τους προς Σύνταγμα. 

13:30 Κλειστοί παραμένουν, από τις 10.00 το πρωί, οι σταθμοί «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο» και «Ομόνοια» του Μετρό, έπειτα από εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, λόγω του συλλαλητηρίου της «Επιτροπής Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας». Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς αυτούς χωρίς στάση, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την ΣΤΑΣΥ.

13:22 Γεμίζει διαδηλωτές το Σύνταγμα για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Ήδη από τη 1 το μεσημέρι πολίτες έφτασαν στην πλατεία Συντάγματος ενώ η προσέλευση συνεχίζεται και αναμένεται να κορυφωθεί από τώρα και στη συνέχεια.

13:15 Όλα βαίνουν καλώς. Συνεχίζεται απρόσκοπτα η προσέλευση του κόσμου στην πλατεία Συντάγματος. Μικρή προσέλευση και στα προπύλαια.Στην περιοχή επικρατεί ηρεμία.

 

«Αστακός η Αθήνα»

Περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί, ελικόπτερα και drones θα αναλάβουν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε το μεγάλο – όπως προβλέπεται – συλλαλητήριο να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα και εντάσεις.

Ιδιαίτερη σημασία δίνουν οι επιτελείς της ΕΛΑΣ στην αντισυγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί, για τη μία το μεσημέρι, στα Προπύλαια από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Γι’ αυτό τον λόγο έχει προβλεφθεί να στηθεί φραγμός με κλούβες των ΜΑΤ στην οδό Αμερικής, με ρητή εντολή σε καμία περίπτωση να μην έρθουν σε επαφή τα άτομα των δυο συγκεντρώσεων.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται για το κοινοβούλιο και το Μέγαρο Μαξίμου, όπου έχει σφραγιστεί κάθε σημείο απ’ όπου θα μπορούσαν διαδηλωτές να τα προσεγγίσουν.

«Να μη φτάσει η συμφωνία στη Βουλή» 

Η «Μακεδονία είναι ελληνική» βροντοφωνάζουν χιλιάδες διαδηλωτές από την Πλατεία Συντάγματος, στις 14.00 το μεσημέρι, στέλνοντας με την παρουσία τους εκεί το δικό τους μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία της χώρας, η οποία φέρνει αυτές τις ημέρες στην ελληνική Βουλή προς επικύρωση τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το προσκλητήριο για τη σημερινή συγκέντρωση έχει απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα για τη Μακεδονία, που απαρτίζεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, την Παμμακεδονική Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, την οργάνωση Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου και την οργάνωση Ανένδοτος Αγώνας για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία, με τους διοργανωτές να χαρακτηρίζουν στα «Π» τη συγκεκριμένη συμφωνία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του Σκοπιανού ομολόγου του, Ζόραν Ζάεφ, προδοτική και αντεθνική. Οι ίδιοι, παράλληλα, τονίζουν πως τελικός στόχος της τεράστιας αυτής κινητοποίησης της Κυριακής είναι να μη φτάσει η συμφωνία καν στη Βουλή και να σταματήσει από τον κόσμο, που από ήδη από τα ξημερώματα της Κυριακής συρρέει στο κέντρο της πρωτεύουσας για ακόμα μία φορά.

Στο βήμα ως ομιλητές αναμένεται να βρεθούν:

- Ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Κρις Σπύρου

- Η τραγουδίστρια Αφροδίτη Μάνου

- Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης

- Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων Γιώργος Τάτσιος

- Ο μαθηματικός και γνωστός για την ενασχόλησή του με το ζήτημα της ΑΟΖ Νίκος Λυγερός

Ο Γιώργος Τάτσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και ένας εκ των διοργανωτών, δήλωσε στα «Π» πως «εγώ θα ξεκινήσω από τον Νέο Πετρίτη Σερρών και θα πάω στο Σύνταγμα μαζί με χιλιάδες άλλους Μακεδόνες». «Oλοι στη Βόρεια Ελλάδα νιώθουμε πως ξεπουλάνε το όνομα της Μακεδονίας και μαζί ξεπουλάνε και την ψυχή μας, αλλά και τη μνήμη των προγόνων μας, που πολέμησαν για αυτήν. Είμαστε όλοι ενωμένοι σε αυτό», πρόσθεσε. Σε ερώτησή μας σχετικά με τον αριθμό των διαδηλωτών που αναμένεται να βρεθούν στο Σύνταγμα, ο κ. Τάτσιος απάντησε πως «με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής στα χέρια μας, μετά και την τελευταία διευρυμένη συνάντηση που έγινε με φορείς και σωματεία στη Θεσσαλονίκη, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως ο αριθμός των λεωφορείων που έχει ναυλωθεί από τη Βόρεια Ελλάδα έχει ξεπεράσει εδώ και αρκετές ημέρες εκείνον του προηγούμενου μεγάλου συλλαλητηρίου της 4ης Φεβρουαρίου και αυξάνεται καθημερινά». «Με τα μεγάλα συλλαλητήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καταφέραμε να καθυστερήσουμε για έναν χρόνο τις εξελίξεις και την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας. Το συλλαλητήριο της 20ής Ιανουαρίου στόχο έχει να τελειώσει το θέμα και να σταματήσει η προδοσία της Μακεδονίας. Γι’ αυτό και καλούμε όλους τους Ελληνες να είναι εκεί».

Οσον αφορά την ελληνική κυβέρνηση και τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων αρκέστηκε να πει πως «ο κύριος Τσίπρας το ότι μιλάει ελληνικά δεν σημαίνει ότι σκέφτεται και ελληνικά. Αν σκεφτόταν ελληνικά, δεν θα περνούσε καν από το μυαλό του να ονομάσει Μακεδόνες και να χαρακτηρίσει μακεδονικό κάτι που βρίσκεται εκτός ελληνικής επικράτειας». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Μιχαήλ Πατσίκα, ο οποίος είναι επικεφαλής του φορέα Ανένδοτος Αγώνας για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία, και μετέχει επίσης στη διοργάνωση του συλλαλητηρίου της 20ής Ιανουαρίου. «Καλούμε τον κόσμο να διαδηλώσει μαζικά για να μη χαθεί το όνομα της Μακεδονίας», είπε στα «Π» και συνέχισε τονίζοντας πως «πριν από λίγο είχα τηλεδιάσκεψη με μακεδονικά σωματεία από Αμερική. Το ενδιαφέρον της Ομογένειας και όλων των Ελλήνων είναι συγκινητικό. Δεν αρκεί, όμως, μόνο αυτό. Πρέπει να ενδιαφερθεί και ο κ. Τσίπρας, που διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε αυτή την προδοτική συμφωνία και από τα πολλά ΜΑΤ που έχει μπροστά του δεν μπορούμε να τον δούμε».

Δυναμικές είναι, ωστόσο, και οι κινήσεις της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας Αθηνών, η οποία την Τετάρτη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, κάλεσε όλους τους κατοίκους της πρωτεύουσας στην Πλατεία Συντάγματος, την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα προσκάλεσε και όλους τους Μακεδόνες σε μια ιδιότυπη πορεία διαμαρτυρίας, που θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα 21 του μήνα από τις Πρέσπες, θα διασχίσει όλη τη χώρα και θα καταλήξει την ερχόμενη Κυριακή ξανά στην Πλατεία Συντάγματος. Την Πέμπτη κατέθεσε και μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο, μέσω των δικηγόρων της, Στέλιου Γρηγορίου και Ιωάννη Μαλταμπέ, κατά του Νίκου Κοτζιά και του Πάνου Καμμένου, με την οποία ζητάει να διερευνηθούν τα αδικήματα τα οποία καταγγέλλονται και έχουν να κάνουν με δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, παθητική δωροληψία, ενεργητική δωροληψία και έσοδα από εγκληματική δραστηριότητα.

Με ένα βίντεο όπου παρατίθενται τα επιχειρήματα για την παρουσία κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, προσκαλούν οι διοργανωτές όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Με 18 επιχειρήματα που σύμφωνα με τους διοργανωτές καθιστούν επιβεβλημένη την παρουσία, προτάσσουν ως βασικό λόγο ότι «τίποτα δεν έχει τελειώσει» με μια συμφωνία που κάποιοι «αποφάσισαν για εμάς χωρίς εμάς».

Γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει
Γιατί διάβασα και ξέρω
Γιατί δεν μπορούν να με κοροιδέψουν
Γιατί δεν είναι δική τους περιουσία για να την πουλήσουν
Γιατί δεν είμαι «καναπεδάτη»
Γιατί νιώθω την ανάγκη να αντιδράσω
Γιατί αποφασίζουν για μένα χωρίς εμένα
Γιατί δεν μασάω το παραμύθι τους
Γιατί δεν δικαιούμαι να απουσιάσω
Γιατί δεν έχω αυταπάτες για τη σύνθετη ονομασία
Γιατί είμαστε οι περισσότεροι και πρέπει να το δείξουμε
Γιατί δίνουν την Ιστορία μου και τον Πολιτισμό μου
Γιατί δεν αντέχω άλλο
Γιατί δεν γονατίζω άλλο
Γιατί δεν παραχωρώ άλλο
Γιατί δεν ξεχνώ άλλο
Γιατί δεν φοβάμαι άλλο
Γιατί αν δεν αγωνιστώ δεν έχω δικαίωμα να μιλώ

Δείτε βίντεο από την προσέλευση των διαδηλωτών