Οργανωμένη, πολυμελή σπείρα που για τουλάχιστον 15 μήνες ανατίναζε ΑΤΜ τραπεζών σε Εύβοια και Φθιώτιδα και λήστευε χρηματαποστολές στην Εύβοια, αποκομίζοντας λεία που ξεπερνά τις 450.000 ευρώ, εξάρθρωσε το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, έπειτα από πολύμηνη έρευνα.

Σε ταυτόχρονη αστυνομική επιχείρηση χθες το πρωί σε περιοχές της Εύβοιας και της Αττικής, συνελήφθησαν έξι μέλη της οργάνωσης και εξιχνιάστηκαν δέκα περιπτώσεις εκρήξεων, αλλά και δύο υποθέσεις ληστείας και απόπειρας ληστείας σε βάρος υπαλλήλων εταιρειών φύλαξης στη διάρκεια χρηματαποστολών. Πρόκειται για Έλληνες, πέντε άνδρες, ηλικίας 33, 45, 37, 24 και 35 ετών, καθώς και για μία 27χρονη, ενώ διερευνώνται τα στοιχεία ταυτότητας άλλων δύο συνεργών τους.

Οι δράστες είχαν φροντίσει να εξειδικευτούν στην ανατίναξη των ΑΤΜ με τη μέθοδο του «Plofkraak» (διοχέτευση αερίου), ενώ εναλλακτικά χρησιμοποιούσαν, αντί για εύφλεκτο αέριο, εκρηκτική ύλη, την οποία πυροδοτούσαν μέσω βραδύκαυστου φιτιλιού, ώστε να διαρρήξουν τα ΑΤΜ και να αφαιρέσουν τα χρήματα από το εσωτερικό τους.

Ηγετικό ρόλο στην οργάνωση, που δρούσε τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2017, φέρεται να είχε ο 33χρονος. Τα υπόλοιπα μέλη της είχαν είτε επιχειρησιακό, είτε περιφερειακό ρόλο (παρατηρητή-τσιλιαδόρου, κατόπτευση υποψήφιων στόχων κλπ).

Στην πράξη, οι δράστες χρησιμοποιούσαν ως ορμητήρια δύο σπίτια, ένα σε περιοχή της Εύβοιας κι ένα στα νότια προάστια της Αττικής.

Για τις εκρήξεις και τις ληστείες, έκλεβαν Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα από περιοχές της Αττικής, τα οποία στο τέλος είτε έκαιγαν-κατέστρεφαν ολοκληρωτικά, είτε περιέλουζαν με χλωρίνη το εσωτερικό τους, για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

Σε όλες τις συνομιλίες τους τα μέλη της σπείρας χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις ενεργοποιημένες σε ανύπαρκτους αλλοδαπούς (ghost number), τις οποίες ενάλλασσαν σε πληθώρα διαφορετικών τηλεφωνικών συσκευών, για να δυσχεραίνουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές.

Στις περιπτώσεις ληστειών σε βάρος υπαλλήλων εταιρειών φύλαξης, έθεταν σε παρακολούθηση την πορεία των οχημάτων που έκαναν τις χρηματαποστολές κι επενέβαιναν τη στιγμή που ο υπάλληλος (security) παραλάμβανε τις ειδικές κασετίνες με τα χρήματα, για να του επιτεθούν και να τις αφαιρέσουν.

Στο πλαίσιο της έρευνας, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, με την ίδια ή διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, ενέχονται το χρονικό διάστημα από 6 Μαρτίου 2017 έως και 8 Ιουνίου 2018 σε έξι ανατινάξεις ΑΤΜ τραπεζών και αφαίρεση χρηματικών ποσών από το εσωτερικό τους στις περιοχές της Ερέτριας (τρεις περιπτώσεις), της Αμαρύνθου, της Νέας Αρτάκης και στα Χάνια Αυλωναρίου Εύβοιας.

Σε άλλες τέσσερις ανατινάξεις ΑΤΜ τραπεζών, στις περιοχές της Ερέτριας και Αμαρύνθου (δύο περιπτώσεις), καθώς στις Λιβανάτες Φθιώτιδας, δεν κατάφεραν να τα διαρρήξουν και να αφαιρέσουν τα χρήματα.

Οι ίδιοι δράστες εμπλέκονται στη ληστεία σε βάρος υπαλλήλων εταιρείας χρηματαποστολής στο Βασιλικό Εύβοιας, καθώς και σε ανάλογη απόπειρα ληστείας στη Χαλκίδα.

Κατά τη δράση τους, οι συλληφθέντες έφεραν μαζί τους βαριοπούλα και βαρύ οπλισμό-καλάσνικοφ.

Στην ευρείας κλίμακας επιχείρηση για τη σύλληψή τους, όπου χρησιμοποιήθηκε και σκύλος ανίχνευσης εκρηκτικών υλών του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, έγιναν και έρευνες στα σπίτια τους. Βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν πιστόλι κρότου-λάμψης και κυνηγετικό όπλο, βαριοπούλα, πληθώρα από κουκούλες τύπου «full-face», 17.060 ευρώ, 30 συσκευές κινητών τηλεφώνων, αυτοσχέδιος μηχανισμός αποτελούμενος από μπαταρία και προσκολλημένα δύο καλώδια με μονωτική ταινία, κατάλληλος για το άναμμα της εύφλεκτης ύλης, φιάλη με εύφλεκτο αέριο, τέσσερα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα, μικροποσότητα ηρωίνης (σε μορφή βράχου), καθώς και βιβλίο με χειρόγραφες σημειώσεις.

Κάποιοι εκ των συλληφθέντων έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν την αστυνομία για συναφή και άλλα αδικήματα (ληστείες, παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων κ.α.).

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέ, με κατηγορίες, κατά περίπτωση, για συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό τη διάπραξη εκρήξεων από τις οποίες προκλήθηκαν διακεκριμένης μορφής φθορές και εμπρησμοί, ληστείες και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, τετελεσμένες και σε απόπειρα, παραβάσεις νομοθεσίας περί όπλων, εκρηκτικών υλών και ναρκωτικών, πλαστογραφία πιστοποιητικών και άλλα αδικήματα.