Πάνω από 95 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να μας κοστίσουν οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν μέσα στο 2019. Μάλιστα, ένα μέρος αυτού του πακτωλού των χρημάτων που θα δαπανήσει το κράτος, θα κατευθυνθεί σε... «ημέτερους» επιχειρηματίες, αφού η κυβέρνηση φρόντισε μέσω τροπολογίας που έφερε στη Βουλή λίγο πριν από τις γιορτές, να επιτρέψει τις απευθείας αναθέσεις.

Ειδικότερα, η σχετική διάταξη ορίζει ότι γενικά όλες οι προμήθειες, οι εργασίες, οι μεταφορές και οι μισθώσεις για την προπαρασκευή και τη διεξαγωγή των εκλογών της εθνικής αντιπροσωπίας θα γίνουν «με απευθείας ανάθεση και έγγραφη συμφωνία, κατά παρέκκλιση των περί Δημοσίου Λογιστικού και περί προμηθειών του Δημοσίου».

Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της επίμαχης διάταξης, η εν λόγω τροπολογία κρίνεται απαραίτητη «προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά» η εκάστοτε εκλογική διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί το 2019. Θυμίζουμε ότι στις 19 Μαΐου θα στηθούν κάλπες για την ανάδειξη δημάρχων, περιφερειαρχών, τοπικών συμβούλων και ευρωβουλευτών, στις 26 Μαΐου θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών και οι ευρωεκλογές και, βέβαια, αναμένεται σε ημερομηνία που θα ορίσει η κυβέρνηση μέχρι το πολύ και τον Οκτώβριο να διενεργηθούν οι βουλευτικές εκλογές, που σε πολιτικό επίπεδο έχουν και τη μεγαλύτερη βαρύτητα.

Βάσει του Προϋπολογισμού που ψηφίστηκε τον προηγούμενο μήνα, οι εκλογικές δαπάνες αναμένονται να κυμανθούν γύρω στα 75 εκατομμύρια ευρώ, καθώς αυτό το ποσό έχει ενταχθεί στον προβλεπόμενο κωδικό του υπουργείου Εσωτερικών υπό τον τίτλο «Πιστώσεις υπό κατανομή». Για τους γνωρίζοντες όμως, το ποσό αυτό θα ξεπεραστεί τουλάχιστον κατά 10 εκατομμύρια ευρώ, αφού αρκεί κάποιος να συνυπολογίσει το γεγονός ότι φέτος θα αυξηθούν τα εκλογικά τμήματα, προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρωθεί εγκαίρως, πριν από τις επτά το απόγευμα, η εκλογική διαδικασία. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι σε περίπτωση που γίνουν ταυτόχρονα οι εθνικές εκλογές, οι αυτοδιοικητικές και οι ευρωεκλογές, θα απαιτηθούν τουλάχιστον άλλα 12.000 εκλογικά τμήματα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προετοιμάζονται άλλωστε γι’ αυτό το σενάριο, που δεν φαντάζει απίθανο.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, «εκτός από το γεγονός ότι τα περίπου 25.000 εκλογικά τμήματα που έχουμε σήμερα θα ανέλθουν στα 37.000 για να εξυπηρετηθούν οι ψηφοφόροι, θα πρέπει αναλογικά να πολλαπλασιαστούν και οι εκλογικοί αντιπρόσωποι, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι κάλπες. Τόσες κάλπες δεν υπάρχουν και φυσικά θα τις προμηθευτούμε με απευθείας ανάθεση. Παράλληλα, θα αυξηθεί και το εκλογικό σώμα, αφού εκτός από τους 140.000 νέους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά από την ηλικία των 17 ετών, θα έχουμε και τους δεκάδες χιλιάδες ελληνοποιημένους ψηφοφόρους».

Προκειμένου να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των χρημάτων που θα δαπανηθούν, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι οι ευρωεκλογές του 2009 στοίχισαν στο κράτος γύρω στα 68 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 άγγιξαν τα 75 εκατομμύρια ευρώ. Στις βουλευτικές εκλογές του 2012 καταγράφηκε μια μικρή πτώση, με το κόστος να φθάνει στα 60 εκατομμύρια, ενώ το 2014, που διενεργήθηκαν ταυτόχρονα οι δημοτικές - περιφερειακές εκλογές και οι ευρωεκλογές, ξοδεύτηκαν 90 εκατομμύρια. Το έτος 2015, που εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ, στήθηκαν τρεις φορές κάλπες. Τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο, που διενεργήθηκαν εθνικές εκλογές (με το κόστος να ανέρχεται αντίστοιχα στα 55 και στα 33 εκατομμύρια ευρώ), αλλά και στα τέλη Ιουνίου, που είχαμε το δημοψήφισμα για το εάν θα πρέπει ή όχι να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας που μας πρότειναν οι θεσμοί εκείνη την εποχή.

Η συγκεκριμένη επιθυμία του κυβερνώντος κόμματος μεσούντος του καλοκαιριού, που μετατράπηκε σε μια αλήστου μνήμης πολιτική κωλοτούμπα από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στοίχισε στο ελληνικό Δημόσιο, ούτε λίγο ούτε πολύ, άλλα 27 εκατομμύρια ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 13/1/2019