Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας θα λύσει, όπως όλα δείχνουν, το ζήτημα της προφυλάκισης των οκτώ κατηγορουμένων για την υπόθεση του φερόμενου κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού.

Ο ένας μετά τον άλλον οι κατηγορούμενοι με τις πρόσφυγες τους ζητούν την την άρση της προσωρινής τους κράτησης, επισημαίνοντας πως το κατηγορητήριο σε βάρος τους έχει καταρρεύσει.

Ο γνωστός ενεχτριδανειστής που εμπλέκεται στην υπόθεση και πλέον βρίσκεται στις φυλακές Ναυπλίου, ζητάει με προσφυγή του την άμεση αποφυλάκιση του μιλώντας για «σκόπιμη προχειρότητα των αστυνομικών».

Συγκεκριμένα, επισημαίνει πως το σε βάρος του κατηγορητήριο «συνίσταται σε ένα σενάριο που δημιουργήθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου»

Μάλιστα υπογραμμίζει χαρακτηριστικά στην προσφυγή του ότι «είναι βέβαιον ότι κατά την εξαγωγή χρυσού από την Ελλάδα προς την Τουρκία δεν οφείλονται εξαγωγικοί δασμοί», επικαλούμενος το σχετικό έγγραφο της ΑΑΔΕ.

Επιπλέον τονίζει «όπως είναι γνωστό, κατά το άρθρο 155 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα η λαθρεμπορία έχει ως αντικείμενο εμπορεύματα υποκείμενα σε δασμούς, φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις που εισπράττονται στα Τελωνεία. Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της υπό κρίση υπόθεσης που αφορούν εξαγωγές χρυσού προς την Τουρκία, θέτουμε καταρχάς ως αφετηρία ότι οι τελωνειακές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος, ως κράτους μέλους της Ε.Ε., και Τουρκίας διέπονται από την υπ’ αρ. 1/1995 απόφαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΚ – Τουρκίας, στο άρθρο 4 της οποίας ορίζεται ότι «οι εισαγωγικοί ή οι εξαγωγικοί δασμοί καθώς και οι φορολογικές επιβαρύνσεις ισοδυνάμου αποτελέσματος καταργούνται πλήρως μεταξύ της Κοινότητας και της Τουρκίας κατά την ημερομηνία ενάρξεως της παρούσας απόφασης. Από την ίδια ημερομηνία η Κοινότητα και η Τουρκία δεν προβαίνουν στην επιβολή οιουδήποτε νέου εισαγωγικού ή εξαγωγικού τελωνειακού δασμού ή οποιασδήποτε φορολογικής επιβάρυνσης ισοδυνάμου αποτελέσματος. Οι παρούσες διατάξεις εφαρμόζονται επίσης και για τους τελωνειακούς δασμούς φορολογικού χαρακτήρα. Επομένως, είναι βέβαιον ότι κατά την εξαγωγή χρυσού από την Ελλάδα προς την Τουρκία δεν οφείλονται εξαγωγικοί δασμοί».

Επιπλέον, εκφράζει τη βεβαιότητα πως το δημόσιο θα ζημιωθεί στην περίπτωση που ο ίδιος παραμείνει στη φυλακή, υπογραμμίζοντας «Είναι πράγματι τραγικά αντιφατικό το γεγονός ότι, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει καμία απαίτηση εναντίον μου από τις δικαζόμενες πράξεις, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνουν απλήρωτες οι υποχρεώσεις μου προς το Ελληνικό Δημόσιο από την επιχειρηματική μου δραστηριότητα σε περίπτωση συνεχίσεως της προσωρινής μου κράτησης. Συνεπώς αυτό που προκαλεί αυτή τη στιγμή κίνδυνο βλάβης των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου δεν είναι οι διερευνώμενες πράξεις μου, αλλά η άδικη και συνεχιζόμενη προσωρινή μου κράτηση!!!».

Ο γνωστός ενεχυροδανειστής επαναλαμβάνει πως δεν έχει διαπράξει καμία αξιόποινη πράξη καθώς, όπως λέει, «η επιχείρησή μου προέβαινε αποκλειστικά και μόνο σε νόμιμες εξαγωγές χρυσού μέσω του τελωνείου του αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος»» και βάζει εκ νέου στο κάδρο τον Τούρκο συγκατηγορούμενο του. «Δεν είχα πραγματικά κανένα λόγο και κανένα κίνητρο έστω και να διανοηθώ να προβώ σε παράνομη εξαγωγή χρυσού» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ζητεί να αφεθεί ελεύθερος καθώς εκτός από το γεγονός, όπως λέει, ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να παραμείνει κρατούμενος έχει υποχρέωση να στηρίξει τα 5 παιδιά του αλλά και την επιχείρησή του η οποία «ως ατομική επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά χωρίς τον προσωπικό μου έλεγχο και την προσωπική μου καθοδήγηση, ειδικά μάλιστα αφού μετά την παρούσα υπόθεση είναι αναγκαία η διευθέτηση πολλών οργανωτικών ζητημάτων».

«Δυστυχώς η τεράστια αρνητική δημοσιότητα που έχω υποστεί αυτές τις ημέρες μετά τη σύλληψή μου, έχει σοβαρές επιπτώσεις στα καταστήματά μου με την ουσιαστική παύση προσέλευσης πελατών, αφού επλήγη η αξιοπιστία και η εντιμότητά μου έναντι του κοινού, και αν δεν ανατραπεί αυτή η κατάσταση με την αποφυλάκισή μου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να κλείσουν τα καταστήματα, να απολυθεί το προσωπικό και να βρεθούν 100 οικογένειες στο δρόμο, αλλά και να μείνουν απλήρωτες οι υποχρεώσεις μου προς τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν είναι ληξιπρόθεσμες, αλλά θα γίνουν στο άμεσο μέλλον και δεν θα μπορούν να καλυφθούν με την επιχείρηση σε ουσιαστική παύση λειτουργίας» υποστηρίζει καταλήγοντας «Ήδη με την απολογία μου σας έχω προσκομίσει όλες τις ρυθμίσεις των οφειλών μου προς την εφορία, οι οποίες είναι ενήμερες μέχρι και το μήνα Νοέμβριο, αλλά προφανώς θα βρεθώ σε παντελή αδυναμία πληρωμής τους, αν συνεχιστεί η προσωρινή μου κράτηση και η δι’ αυτής δυσφήμησή μου ως επιχειρηματία και ατόμου».

Προσφυγή και της γραμματέως του Ριχάρδου

Από την πλευρά της, η στενή συνεργάτιδα του και γραμματέας του Ριχάρδου Μυλωνά, μητέρα δυο παιδιών, χαρακτηρίζει αδικία την προφυλάκιση της και αρνείται την εμπλοκή της στην υπόθεση. Οπως υποστηρίζει εργάζεται ως υπάλληλος στο ενεχυροδανειστήριο «αμειβόμενη με μηνιαίο μισθό και παρέχουσα τις απολύτως νόμιμες υπηρεσίες της, με τους απαιτούμενους νόμιμους τύπους, σε νόμιμες δραστηριότητες κατά τη λειτουργία της επιχείρησης αυτής, πάντοτε υπό τις εντολές και οδηγίες του εργοδότη της, πάντοτε με την έκδοση των νομίμων παραστατικών, χωρίς να έχει διαπιστώσει ή αντιληφθεί κάποια δήθεν «μη νόμιμη» δραστηριότητα».

Στην προσφυγή που κατέθεσε, μέσω του συνηγόρου της, η κατηγορούμενη υπογραμμίζει πως «απεδείχθη ότι δεν επιβάλλονται, ούτε υπάρχουν, δασμοί σε εξαγωγές προς την Τουρκία, οπότε είναι πρόδηλον ότι δεν υφίσταται το έγκλημα της (ανύπαρκτης) «λαθρεμπορίας», του επί των δήθεν «διαφυγόντων» ανυπάρκτων «δασμών» ερειδομένης δήθεν «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες» και βεβαίως ούτε και «της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση» για τα οποία η ίδια προφυλακίστηκε.

Επικαλείται, μάλιστα, το έγγραφο της ανακρίτριας η οποία ζητεί την ανάκληση των προφυλακίσεων καθώς, όπως λέει, η δικαστική λειτουργός «ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ότι «ΔΕΝ ΣΥΝΤΡΕΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΛΟΓΟΙ για τους οποίους επιβλήθηκαν οι ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ».