Να αναιρεθεί η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Νίκου Ρωμανού και του Αργύρη Ντάλιου μόνο ως προς το σκέλος που αφορά τη μη χορήγηση ελαφρυντικού πρότεινε σήμερα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γρηγόρης Πεπόνης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πεπόνης ζήτησε να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης ως προς την μη χορήγηση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Ο κ. Πεπόνης επισήμανε πως η δευτεροβάθμια απόφαση απέρριψε τη χορήγηση της ελαφρυντικής περίστασης και δεν δέχθηκε ως επαρκή τα πραγματικά περιστατικά που τέθηκαν στο Εφετείο, όπως την ολοκλήρωση του Λυκείου και την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο για το Νίκο Ρωμανό, με το σκεπτικό ότι το διάστημα εκείνο ήταν υπο κράτηση και εξαιτια των πεποιθήσεων του όπως τις ανέπτυξε κατά την απολογία του.

«Ξερουμε πολλους κρατούμενους που τελειωνουν το λύκειο και μπαινουν πανεπιστήμιο; Πρόκειται για μια συνειδητή προσπαθεια με θετικό προσανατολισμό» ανέφερε ο Γρηγ. Πεπόνης και συνέπειες: «Ειναι αδιάφορη η κοσμοθεωρία του εγκληματολογικά και απο πλευράς αξιόποινου. Εγώ μπορω να πιστευω οτι ειμαι ο Βούδας, τί σημασία έχει;».

Ο Θεόδωρο Μαντάς, δικηγόρος του Νίκου Ρωμανού επισήμανε πως η εν λόγω δικαστική κριση «επιδιώκει με ερμηνεία για πρωτη φορά να εισαγάγει την αντίληψη της ατομικής τρομοκρατίας, η οποία δεν ηταν στη βούληση νομοθέτη και επιχειρεί να νομοθέτησει με κινδυνο καθε ατομική περιπτωση να μπαίνει κάτω από την ομπρελα ατομικής τρομοκρατίας, καταργώντας ουσιαστικά την πραγματική βούληση του ποινικού νομοθέτη».

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρότεινε την απόρριψη αυτού του σκέλους του αιτήματος ως αβάσιμο, επισημαίνοντας: «είναι δυνατόν μεμονωμένα πρόσωπα να πράξουν τρομοκρατικές πραξεις. Ο μεμονωμένος τρομοκράτης ειναι ο μοναχικός λύκος...».

Ενώπιον του Αρείου Πάγου έχουν προσφύγει οι Ν. Ρωμανός, Α. Ντάλιος και Γ.Μιχαηλίδης ζητώντας να ασκηθεί αναίρεση κατά της απόφαση τους Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για επιμέρους πράξεις που αφορούν τη δράση τους.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.