Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία που προκαλεί το βαρομετρικό χαμηλό «Πηνελόπη» στη χώρα μας.

Η σημερινή ημέρα αναμένεται να είναι δύσκολη καθώς το κύμα κακοκαιρίας θα κορυφωθεί με  κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις βοριάδες, κυρίως στα ανατολικά, την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά της Θράκης.

Aπό αργά το απόγευμα οι χιονοπτώσεις στη Μακεδονία θα εξασθενήσουν.

Την ίδια στιγμή, βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα νοτιά κυρίως θαλάσσια και παραθαλάσσια, που βαθμιαία μέχρι τη νύχτα θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα και θα εξασθενήσουν. Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα στα βόρεια ηπειρωτικά.

Το κύμα ψύχους θα συνεχιστεί και την Παρασκευή με την θερμοκρασία να «πέφτει» περισσότερο.

Στα Ανατολικά θα σημειωθούν βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες στα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν βόρειοι και βορειοανατολικοί με ένταση 6-8 και κατά διαστήματα ακόμη και 9 μποφόρ στο Αιγαίο.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες – Τα μποφόρ κρατούν δεμένα τα πλοία

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 9 και 10 μποφόρ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας από το λιμάνι του Πειραιά δεν θα πραγματοποιηθεί το δρομολόγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Αδαμάντιος Κοραής» για τις δυτικές Κυκλάδες, ενώ δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τη Ραφήνα για Κυκλάδες. Σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου από το Λαύριο.

Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα, Πρίνου Καβάλα-Θάσου, Κεραμωτής-Λιμένας Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και σε αρκετούς δρόμους της Κεντρικής Μακεδονίας λόγω της χιονόπτωσης. 

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται στους παρακάτω δρόμους:

ΗΜΑΘΙΑ

-Παλαιά Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης / Βέροιας / Κοζάνης, από το 91ο χιλιόμετρο έως τα όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης,

- Επαρχιακή Οδός Βέροιας / Σελίου, από το 14ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό κέντρο Σελίου,

- Δημοτική Οδός Νάουσας / 3-5 Πηγαδιών, από το 7ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό_κέντρο και

- Δημοτική Οδός Νάουσας / Σελίου, από το 7ο χιλιόμετρο έως χιονοδρομικό κέντρο.

ΚΙΛΚΙΣ

- Επαρχιακή Οδός Καστανερής / Λιβαδίων.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

- Επαρχιακή Οδός Νεοχωρίου / Βαρβάρας / Ολυμπιάδος

Λέσβος: Πλημμύρες, κατολισθήσεις και ζημιές από την σφοδρή καταιγίδα

Αρκετά προβλήματα από τη χθεσινή νεροποντή φάνηκαν με το πρώτο φως της ημέρα κυρίως στην περιοχή της Γέρας .

Τουλάχιστον έξι σπίτια πλημμύρισαν στον Παλαιόκηπο ενώ μηχανικοί του δήμου κατευθύνονται στην Ευρειακή όπου η θάλασσα έγινε ένα με τη στεριά και αναφορές για πλημμυρισμένα σπίτια υπάρχουν και εκεί. Η πυροσβεστική υπηρεσία χθες παρενέβη στην απάντληση υδάτων σε τρία σπίτι , ένα στην Μυτιλήνη και δύο στον Παλαιόκηπο.

Χθες από το ποτάμι στον Παλαιόκηπο παρασύρθηκαν δύο αυτοκίνητα ενώ η ΠΥ και οι εθελοντές από το πυροσβεστικό κλιμάκιο της Γέρας απεγκλώβισαν μια γυναίκα από το αυτοκίνητό της και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από το σπίτι του.

«25 τόνοι νερού ανά στρέμμα έπεσαν χθες το βράδυ στην περιοχή Γέρας Πλωμαρίου σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος γεωγραφίας του πανεπιστημίου Αιγαίου . Ευτυχώς που ποτάμια και χείμαρροι είχαν καθαριστεί καθώς τα προβλήματα θα ήταν μεγαλύτερα» τ’ονισε στην ΕΡΤ Αιγαίου η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου που σήμερα το πρωί βρέθηκε στην περιοχή της Ευρειακής.

Στο Πλωμάρι, που επλήγη πρόσφατα από κατολισθήσεις, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους, με τη λάσπη να φτάνει τις αυλές των σπιτιών και να καλύπτει τραπεζοκαθίσματα και αυτοκίνητα.

Ίδιο σκηνικό και στην Αγία Παρασκευή, όπου οι κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αρκετά υπόγεια.