Συνταγματική και σύμφωνη με Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου(ΕΣΔΑ) κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικράτειας η μείωση του εφάπαξ των υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις πρόσφυγες έξι έξι συνταξιούχων, πρώην υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ζητούσαν να να ακυρωθεί η απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας του 2013 με την οποία τροποποιήθηκε το καταστατικό του Ταμείου Ασφάλισης και Πρόνοιας της ΕΤΕ.Παράλληλα, με την ίδια κοινή υπουργική απόφαση εγκρίθηκε η αναλογιστική μελέτη και αντικαταστάθηκε το άρθρο εκείνο (άρθρο 7) του καταστατικού με το οποίο καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος, ενώ καθορίστηκε νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ ο οποίος μάλιστα εφαρμόστηκε αναδρομικά για όσους είχαν αποχωρήσει από την ΕΤΕ από 3 Ιανουαρίου 2012 και δεν έχουν λάβει ακόμα το σύνολο του εφάπαξ βοηθήματος.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Ά τμήματος του Συμβουλίου της Επικράτειας (υπ΄ αριθμ. 2429/2018)η μείωση έγινε για σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι ανάγονται στην αδυναμία του εν λόγω Ταμείου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.