Την ιστορική επέτειο του Πολυτεχνείου αμαυρώνουν, για μία ακόμη χρονιά, τα επεισόδια που ξέσπασαν το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας.

Η περιοχή πέριξ του Πολυτεχνείου, και ιδιαίτερα τα Εξάρχεια, θύμιζαν πεδίο μάχης καθώς κουκουλοφόροι έριχναν βόμβες μολότοφ, πέτρες, ακόμη και φωτοβολίδες ευθείας βολής προς τους αστυνομικούς, ενώ τα ΜΑΤ απαντούσαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 19 ατόμων ενώ έγιναν 22 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 13 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ενώ αργότερα συνελήφθησαν άλλα 6 άτομα, στην περιοχή των Εξαρχείων. Οι 19 συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Επιπλέον, τραυματίστηκαν ελαφρά τρία άτομα.

Όλα ξεκίνησαν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, έξω από τη ΓΑΔΑ, ενώ στη συνέχεια το πολεμικό σκηνικό μεταφέρθηκε στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο. «Οδομαχίες» γίνονταν στις οδούς Στουρνάρη, Τοσίτσα και είχαν στηθεί «οδοφράγματα» στην Πατησίων, ενώ οι κουκουλοφόροι έκαψαν και μία ελληνική σημαία. Εστίες φωτιάς υπήρχαν και μέσα στο Πολυτεχνείο, όπου ήταν ταμπουρωμένοι κάποιοι και πετούσαν συνεχώς βόμβες μολότοφ, ενώ επιστρατεύθηκε το υδροφόρο όχημα της αστυνομίας, που έκανε συνεχείς ρίψεις νερού.

«Μπάχαλο» στη Θεσσαλονίκη…

Εκτεταμένα επεισόδια για περίπου δύο ώρες ξέσπασαν το βράδυ του Σαββάτου, έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αμέσως μετά το τέλος των πορειών για την 45η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που ολοκληρώθηκαν χωρίς εντάσεις.

Λίγο μετά τις 20:00, σύμφωνα με το voria.gr, κουκουλοφόροι, που από νωρίς το απόγευμα είχαν δημιουργήσει οδοφράγματα επί της οδού Εγνατίας, στα οποία έβαλαν φωτιά, έχοντας ως ορμητήριο την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, εξήλθαν στην άσφαλτο και επιτέθηκαν σε αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στον αύλειο χώρο του Αλεξάνδρειο Μέλαθρου με ρίψεις δεκάδων μολότοφ, φωτοβολίδων, πετρών και μπουκαλιών.

Η αστυνομία απάντησε με κρότου - λάμψης, με αποτέλεσμα οι κουκουλοφόροι να υποχωρήσουν επί της οδού Εγνατίας και εντός των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος. Εκεί ξεκίνησε για περισσότερη από μία ώρα ένας ανελέητος κλεφτοπόλεμος ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και δυνάμεις των ΜΑΤ, με εκ νέου ρίψεις μολότοφ και αντικειμένων.

…και χαμός στην Πάτρα

Στην Πάτρα, επεισόδια ξέσπασαν στο κέντρο της πόλης. Κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών, που απάντησαν με ρίψη χειροβομβίδων κρότου- λάμψης.