Σημαντική αύξηση των αμερικανών φοιτητών που επισκέπτονται την Ελλάδα για εκπαιδευτικά προγράμματα καταγράφει το IIE Open Doors Report για τις Διεθνείς Εκπαιδευτικές Ανταλλαγές στις ΗΠΑ.  

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας, που δημοσιεύει τα σχετικά στοιχεία, ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στις Η.Π.Α. αυξήθηκε κατά 3,3% κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017/18, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός των Αμερικανών φοιτητών που ήρθαν στην Ελλάδα το ακαδημαϊκό έτος 2016/17, αυξήθηκε κατά 21.1%.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η Ελλάδα ανέβηκε τέσσερις θέσεις, κατακτώντας πλέον τη 17η θέση στους διεθνείς εκπαιδευτικούς προορισμούς, που επιλέγουν οι Αμερικανοί φοιτητές. Σε απόλυτους αριθμούς 4.351 φοιτητές από τις Η.Π.Α. επισκέφθηκαν την Ελλάδα για εκπαιδευτικά προγράμματα κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016/17, συγκριτικά με τους 3.592 του προηγούμενου έτους.  

Παράλληλα, από τους 2.395 Έλληνες φοιτητές που συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα στις Η.Π.Α. το 2017/18 - συγκριτικά με τους 2.318 του προηγούμενου έτους - σχεδόν οι μισοί (1.165) παρακολούθησαν μεταπτυχιακά και διδακτορικά, 742 παρακολούθησαν προπτυχιακά, και οι υπόλοιποι άλλου είδους ακαδημαϊκά προγράμματα.  

«Οι διεθνείς φοιτητές που σπουδάζουν στη χώρα μας μαζί με τους Αμερικανούς φοιτητές αποτελούν πολύ σημαντικό κεφάλαιο για τις ΗΠΑ», δήλωσε η Μέρι Ρόις, υφυπουργός Εξωτερικών για Υποθέσεις Παιδείας και Πολιτισμού, κατά την παρουσίαση του IIE Open Doors Report για τις Διεθνείς Εκπαιδευτικές Ανταλλαγές, στις 13 Νοεμβρίου.

«Πρέπει να αναπτύξουμε ηγέτες σε όλα τα πεδία που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πιο δύσκολες προκλήσεις. Χρειαζόμαστε άτομα που θα μπορούν να εντοπίζουν λύσεις για να απολαμβάνουμε όλοι ασφάλεια και ευημερία. Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα πως η διεθνής εκπαίδευση κάνει τη χώρα μας πιο δυνατή».  

Το Open Doors δημοσιεύεται από το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (ΙΙΕ), το οποίο διενεργεί ετήσιες στατιστικές αναλύσεις για τους διεθνείς φοιτητές στις Η.Π.Α.- από τη δημιουργία του το 1919 - σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α.  

Πηγή: Α.Π.Ε.-Μ.Π.Ε.