Την απελευθέρωσή της από τα ναζιστικά στρατεύματα, στις 30 Οκτωβρίου 1944, γιόρτασε σήμερα η Θεσσαλονίκη.

Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Βουλής άφησαν κόκκινα γαρύφαλλα στην αναθηματική πλάκα κοντά στο Βασιλικό θέατρο.

«Στην Ελλάδα έχουμε ένα περίεργο χαρακτηριστικό ότι γιορτάζουμε πάντα την έναρξη του πολέμου. Σήμερα γιορτάζουμε τη λήξη του πολέμου», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, σημείωσε πως «η 30η Οκτώβρη σηματοδοτεί κάτι πολύ σημαντικό, μια μοναδικότητα που δεν την βρίσκεις σε καμία άλλη πόλη. Πρώτη αντιστασιακή οργάνωση ήταν εδώ με τον όνομα «Ελευθερία», πρώτη εφημερίδα εδώ που ενημέρωναν και εμψύχωναν τον λαό για να μη σκύψει το κεφάλι».

«Σήμερα η πόλη ανακαλύπτει αυτή την ηρωική και μαρτυρική της ιστορία, ως οδηγό για το παρόν και το μέλλον. Αν ο ναζισμός τα προηγούμενα χρόνια ήταν εφιαλτική προειδοποίηση από το παρελθόν σήμερα είναι ήδη παρών», τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

«Οι ιδέες του φασισμού και του ναζισμού να μην βρουν έδαφος πουθενά», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού.
Στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ με θέμα «Το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης στα χρόνια της Κατοχής, η αντίσταση φοιτητών και καθηγητών» και ομιλητή τον κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολή του ΑΠΘ καθηγητή, Δημήτρη Μαυροσκούφη

Πηγή άρθρου: voria.gr