Ο Κατσιφάς δεν ήταν διαταραγμένος δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο πρόεδρος της Ομόνοιας, Φρέντυ Μπελέρι, τονίζοντας ότι υπάρχουν τεράστια ερωτήματα για τον θάνατο του.

Εξηγώντας τα γεγονότα, είπε: «Για πρώτη χρονιά εφέτος η εκδήλωση στο νεκροταφείο ήταν υπό την αιγίδα και των δύο κρατών, ήταν μέρος της συμφωνίας που είχε γίνει λίγους μήνες πριν. Δεν υπήρχε θέμα με τη σημαία, υπάρχει μια παραπληροφόρηση από τις αλβανικές αρχές. Υπήρχε όλη την προηγούμενη εβδομάδα ένα κλίμα έντασης. Δεν προκύπτει από πουθενά ότι πυροβόλησε ο άτυχος Κατσιφάς πάνω στους αστυνομικούς, πυροβόλησε στον αέρα. Ο άτυχος Κατσιφάς κρατεί μια σημαία την οποία κουβάλαγε εδώ και καιρό μαζί του, το πρωί δεν βρήκε τη σημαία, βρήκε μπροστά του τους αστυνομικούς και τους ζήτησε το λόγο. Λογομάχησαν και μετά από αυτό πυροβόλησε στον αέρα. Μόνο μια αλβανική ιστοσελίδα δείχνουν ένα περιπολικό με τα τζάμια σπασμένα τα οποία είναι από άλλο περιστατικό. Από αυτόπτες μάρτυρες προκύπτει ότι δεν πυροβόλησε προς την πλευρά των αστυνομικών γιατί ήταν μπροστά στο καφενείο του χωριού. Και αμέσως μετά τους πυροβολισμούς έφυγε προς το βουνό όπου εγκλωβίστηκε από αστυνομικές δυνάμεις και έγινε εν ψυχρώ δολοφονία.»

Ο ίδιος είπε ότι ενώ αρχικά τα ΜΜΕ της χώρας μιλούσαν για σύλληψη, «σε μισή ώρα έγινε γνωστό ότι ο 35χρονος έχασε τη ζωή του, γιατί αντιστάθηκε».

Αναφερόμενος στη δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού: «Δείχνει μια σκοπιμότητα, στην ουσία πανηγυρίζει για μια δολοφονία, δηλαδή δεν αποδέχεται τον ερασιτεχνισμό της αστυνομίας, μια αστυνομία που έχει τεράστια προβλήματα. Μέσα στους τελευταίους 8 μήνες έχουν παραιτηθεί δύο υπουργοί Δημοσίας Τάξης-Εσωτερικών γιατί κατηγορούν ο ένας τον άλλο, τους κατηγορεί η Αντιπολίτευση για εμπόριο ναρκωτικών. Τους βόλευε αυτή η ιστορία επικοινωνιακά να αποσπάσει την προσοχή.»

Σε ερώτηση για το πώς συμπεριφέρεται η αλβανική κυβέρνηση προς την ελληνική ομογένεια, απάντησε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα.

«Σε δύο-τρεις όρους που είχε βάλει η Κομισιόν προς εκπλήρωση στόχων για να ανοίξει το πρωτόκολλο ένταξης στην ΕΕ, ένας από αυτούς τους όρους ήταν η απόδοση των περιουσιών στους πρώην ιδιοκτήτες σε όλη την Αλβανία και κατά συνέπεια και στην ελληνική μειονότητα αυτό όχι μόνο δεν έχει συμβεί, αλλά η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη. Τίποτα από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης μέχρι στιγμή δεν έχει υλοποιηθεί. Δεν έχουν εγγραφεί στα υποθηκοφυλακεία οι περιουσίες, τα σχέδια ανάπλασης συνεχίζουν ακάθεκτα, χτίζουν μεγαλοεργολάβοι και ξεπλένουνε χρήματα. Το να τα βρούνε είναι επιθυμητό αλλά σε αυτή την περίοδο δεν έχει λογική. Το κλίμα από τα αλβανικά ΜΜΕ, το κλίμα από τους αλβανούς πολιτικούς δεν μας προϊδεάζει ότι επίκειται συμφωνία.»

Πολιτικές αντιδράσεις

Την «απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών», κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Κων. Κατσίφας, αναμένει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του.

Το ΥΠΕΞ εκφράζοντας τη βαθειά λύπη του για το θάνατο του ομογενή, χαρακτηρίζει εξάλλου «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

ΝΔ: Να προχωρήσει η κυβέρνηση σε διάβημα στην Αλβανία: «Να προχωρήσει άμεσα σε έντονο διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση απαιτώντας πλήρη ενημέρωση, άμεση διερεύνηση των γεγονότων και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν» ζητά με δήλωσή του ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή το θάνατο του ομογενούς στην Αλβανία. 

«Καλούμε, τέλος, τα μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους» αναφέρει ο κ. Κουμουτσάκος. 

Τι μετέδωσαν τα αλβανικά ΜΜΕ

Ο ομογενής ύψωσε τη σημαία στο στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, όταν οι άνδρες των αλβανικών ειδικών δυνάμεων κατέβασαν τη σημαία, ο ομογενής, όπως μεταδίδουν τα Αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης, άρχισε να πυροβολεί με καλάσνικοφ. Κατά τα αλβανικά ΜΜΕ, η κίνηση αυτή εξόργισε στον 35χρονο, που φέρεται να πυροβόλησε με καλάσνικοφ.

Κατά τις αλβανικές πηγές, μάλιστα, ο Κατσιφάς πυροβόλησε εναντίον περιπολικού. Στο σημείο κλήθηκε και ομάδα των αλβανικών ειδικών δυνάμεων (RENEA).

Από την πρώτη στιγμή στήθηκε μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας με ελικόπτερα και ειδικές δυνάμεις προκειμένου να εντοπιστεί και να συλληφθεί.

Όταν εντοπίστηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αλβανικής αστυνομίας, αρνήθηκε να παραδοθεί και άρχισε να πυροβολεί με αποτέλεσμα να δεχτεί τα πυρά των ειδικών δυνάμεων και να πέσει νεκρός.

Τα Αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης δημοσιεύουν αναρτήσεις από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook όπου σε πρόσφατη ανάρτησή του έγραφε. «Τσίπρας και Ράμα κάνουν σχέδια χωρίς το Νοικοκύρη... Για ένα πράγμα να είναι σίγουροι: Η σκληροπυρηνική Νεολαία τής Βορείου Ηπείρου δεν θα μήνη θεατής. Καλούνται όλοι Έλληνες τής Βορείου Ηπείρου 28η Οκτωβρίου να στείλουμε ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. ΕΛΛΑΣ Η ΘΑΝΑΤΟΣ».