Νεκρός από αστυνομικά πυρά είναι ο ομογενής που ύψωσε την ελληνική σημαία την Κυριακή στο χωριό Βουλιαράτι στην Αλβανία.

Σύμφωνα με το syiri, ο ομογενής ονομάζεται Κωνσταντίνος Κατσίφας (Kostandinos Kaçifa) και είναι 35 ετών.

Ο ομογενής ύψωσε τη σημαία στο στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων ανήμερα της εθνικής εορτής, στο αλβανικό χωριό Βουλιαράτι, που υπάγεται στον νομό Αργυρόκαστρου, 6 χλμ. από τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Ωστόσο, όταν οι άνδρες των αλβανικών ειδικών δυνάμεων κατέβασαν τη σημαία, ο ομογενής, όπως μεταδίδουν τα Αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης, άρχισε να πυροβολεί με καλάσνικοφ.

Κατά τα αλβανικά ΜΜΕ, η κίνηση αυτή εξόργισε στον 35χρονο, που φέρεται να πυροβόλησε με καλάσνικοφ.

Κατά τις αλβανικές πηγές, μάλιστα, ο Κατσιφάς πυροβόλησε εναντίον περιπολικού. Στο σημείο κλήθηκε και ομάδα των αλβανικών ειδικών δυνάμεων (RENEA).

Από την πρώτη στιγμή στήθηκε μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας με ελικόπτερα και ειδικές δυνάμεις προκειμένου να εντοπιστεί και να συλληφθεί.

Όταν εντοπίστηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αλβανικής αστυνομίας, αρνήθηκε να παραδοθεί και άρχισε να πυροβολεί με αποτέλεσμα να δεχτεί τα πυρά των ειδικών δυνάμεων και να πέσει νεκρός.

Το Βουλιαράτι (αλβανικά: Bularat) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Άνω Δρόπολης στη Βόρειο Ήπειρο, στη νότια Αλβανία. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 350 μέτρων, απέχει 6 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και υπάγεται στο νομό Αργυροκάστρου.

Βίντεο από την κινητοποίηση της αστυνομίας

Τα Αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης δημοσιεύουν αναρτήσεις από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook όπου σε πρόσφατη ανάρτησή του έγραφε. «Τσίπρας και Ράμα κάνουν σχέδια χωρίς το Νοικοκύρη..... Για ένα πράγμα να είναι σίγουροι, Η σκληροπυρηνική Νεολαία τής Βορείου Ηπείρου δεν θα μήνη θεατής. Καλούνται όλοι Έλληνες τής Βορείου Ηπείρου 28η Οκτωβρίου να στείλουμε ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. ΕΛΛΑΣ Η ΘΑΝΑΤΟΣ».

ΥΠΕΞ : Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών

Την «απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών», κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Κων. Κατσίφας στους Βουλιαράτες Αλβανίας, αναμένει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του.

Το ΥΠΕΞ εκφράζοντας τη βαθειά λύπη του για το θάνατο του ομογενή, χαρακτηρίζει εξάλλου «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

ΝΔ: Να προχωρήσει η κυβέρνηση σε διάβημα στην Αλβανία

«Να προχωρήσει άμεσα σε έντονο διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση απαιτώντας πλήρη ενημέρωση, άμεση διερεύνηση των γεγονότων και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν» ζητά με δήλωσή του ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή το θάνατο του ομογενούς στην Αλβανία. 

«Καλούμε, τέλος, τα μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους», αναφέρει ο κ. Κουμουτσάκος.