Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη Ζάκυνθο η ΓΓΠΠ, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναφέρει:

«Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Ταφύλλης, κήρυξε τη Π.Ε. Ζακύνθου, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την εκδήλωση σεισμού την 26-10-2018 στην παραπάνω περιοχή.

Η σχετική απόφαση αναρτάται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ»

Εκκενώθηκαν σπίτια λόγω... βράχου

Τρεις διώροφες κατοικίες στην περιοχή Παναγούλα Ζακύνθου κρίθηκαν ως μη κατοικήσιμες καθώς κινδυνεύουν από βράχο που αποκολλήθηκε από το βουνό που βρίσκεται πίσω τους, μετά το σεισμό της Παρασκευής.

Στο σημείο βρέθηκαν από χθες κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ σήμερα το σημείο επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μαζί με κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση προς τα τρία σπίτια, ενώ η μία από τις τρεις οικογένειες φιλοξενείται στα κτίρια του Οργανισμού Δημόσιας Αντίληψης Ζακύνθου.

Νέες μεγάλες κατολισθήσεις στο Ναυάγιο

«Έχουμε συνέχεια των κατολισθήσεων, αυτό είναι εμφανές», δήλωσε αναφερόμενος στην παραλία «Ναυάγιο» ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, στον απόηχο του ισχυρού σεισμού των 6,4 Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε τη Ζάκυνθο.

«Τις αμέσως επόμενες ώρες θα αποτιμήσουμε πόσο μεγάλες ήταν οι κατολισθήσεις αυτές», ανέφερε ο κ. Λέκκας, μετά το πέρας της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου για τη αντιμετώπιση των προβλημάτων από τον σεισμό.

Υπενθυμίζεται πως στο «Ναυάγιο» είχε σημειωθεί κατολίσθηση στις 13 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα επτά άτομα να μεταφερθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου, στην πλειονότητά τους με ελαφρά ραύματα. Σοβαρότερα τραύματα έφερε μία 34χρονη τσεχικής υπηκοότητας, η οποία υπέστη κάταγμα στον σπόνδυλο.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ με τη συνδρομή δυτών, μηχανικοί της Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών από το υπουργείο Ναυτιλίας αλλά και ερευνητές του Εργαστηρίου Λιμενικών έργων του ΕΜΠ πραγματοποιούνται ελέγχους σε όλο το λιμάνι της Ζακύνθου, ώστε να διαπιστωθούν οι ζημιές που άφησε πίσω της η μεγάλη σεισμική δόνηση του χτύπησε τη Ζάκυνθο τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Το πρωί του Σαββάτου έγιναν έλεγχοι στον τραπεζοειδή του Αγίου Διονυσίου αλλά και στην παραλιακή ζώνη, ενώ το Λιμεναρχείο προχώρησε στην απαγόρευση της πρόσβασης στον εγκάρσιο Βραχίονα του μόλου Αγίου Νικολάου τοποθετώντας απαγορευτικές κορδέλες.

Σε επιφυλακή το νησί -Φόβος για μεγάλο μετασεισμό

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μετασεισμική ακολουθία στη Ζάκυνθο μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 6,4 Ρίχτερ.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, δύο μεγάλοι μετασεισμοί "ξύπνησαν" τους κατοίκους και τους τουρίστες που βρίσκονται στη Ζάκυνθο. Οι δύο σεισμοί είχαν ένταση 4,2 και 4,5 Ρίχτερ και σημειώθηκαν στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν γίνει και δεκάδες μικρότεροι.

Σε επιφυλακή πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι της Ζακύνθου μετά τις προειδοποιήσεις των σεισμολόγων ότι αναμένεται ένας ακόμη ισχυρός μετασεισμός της τάξης των 5,8 Ρίχτερ, απαραίτητος -όπως επισημαίνουν- για την πλήρη εκτόνωση του φαινομένου.

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας υποστήριξε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι αναμένουμε έναν ισχυρό μετασεισμό προκειμένου να πούμε ότι το φαινόμενο βαίνει σε εκτόνωση. «Για να είμαστε εντάξει με το φαινόμενο και σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα θα πρέπει να εκδηλωθεί ένας σεισμός της τάξεως 5,7 – 5,8 βαθμών. Είναι ένας ισχυρός σεισμός. Αλλά είναι και ένας σεισμός μικρότερος σε ενέργεια των 4,8 βαθμών. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επηρεαστούν οι υποδομές και τα κτίρια. Τον περιμένουμε αυτό τον μετασεισμό και όταν εμφανιστεί θα είμαστε σίγουροι ότι μπαίνουμε σε εκτόνωση», τόνισε ο κ. Λέκκας.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε ο Εγκέλαδος. Με τη συνδρομή δυτών, μηχανικοί της Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών από το υπουργείο Ναυτιλίας αλλά και ερευνητές του Εργαστηρίου Λιμενικών έργων του ΕΜΠ πραγματοποιούν ελέγχους σε όλο το λιμάνι της Ζακύνθου, ώστε να διαπιστωθούν οι ζημιές που άφησε πίσω της η μεγάλη σεισμική δόνηση του χτύπησε τη Ζάκυνθο τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Το πρωί του Σαββάτου έγιναν έλεγχοι στον τραπεζοειδή του Αγίου Διονυσίου αλλά και στην παραλιακή ζώνη, ενώ το Λιμεναρχείο προχώρησε στην απαγόρευση της πρόσβασης στον εγκάρσιο Βραχίονα του μόλου Αγίου Νικολάου τοποθετώντας απαγορευτικές κορδέλες.