Τους διαχρονικά στενούς δεσμούς αλληλοϋποστήριξης και στενής συνεργασίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε ομιλία του, σήμερα το απόγευμα, στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, Μετόχι του Παναγίου Τάφου, στο Νεοχώρι του Βοσπόρου, όπου χοροστάτησε στον εσπερινό της Θρονικής Εορτής της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου. Τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο υποδέχθηκε, νωρίτερα, ο Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, ο οποίος και τον προσκάλεσε να προστεί των λατρευτικών εκδηλώσεων προς τιμήν του προστάτου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Μετά τον εσπερινό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απένειμε, εξ ονόματος του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου, το οφφίκιο του Σταυροφόρου του Τάγματος του Παναγίου Τάφου στο δραστήριο μέλος της Ομογένειας και Νιχωρίτη, κ. Παντελεήμονα Βίγκα, 'Αρχοντα Μ. Χαρτοφύλακα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πρόεδρο της Κοινότητας Παναγίας Κουμαριωτίσσης Νεοχωρίου. 

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στους ανά τους αιώνες κοινούς αγώνες των Προκαθημένων των Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Ιεροσολύμων για την προάσπιση της Ορθοδόξου Πίστεως και των τιμαλφών του Γένους, ενώ υπογράμμισε ότι «Η παράδοση της συνεργασίας των δύο Εκκλησιών μας συνεχίζεται». 

Ο Παναγιώτατος επεσήμανε ότι η παρουσία του στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου «δίδει εις όλους ημάς την ευκαιρίαν να βιώσωμεν, διά μίαν εισέτι φοράν, το Μυστήριον της Εκκλησίας, ότι δηλαδή "εν σώμα οι πολλοί εσμεν". Αληθώς, "εν τη ενώσει η ισχύς"». Με αφορμή την αρχή αυτή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αναφέρθηκε στον τιμώμενο ομογενή από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, «πιστόν και αφοσιωμένον τέκνον της Εκκλησίας και επίλεκτον μέλος της Ομογενείας, άνθρωπος προσφοράς και θυσίας, μέχρις αυτοθυσίας, ως και άνθρωπος αρχών και ασυμβίβαστος ιδεολόγος, όστις αγαπά με πάθος την Ρωμιοσύνην, εις την υπηρεσίαν της οποίας έταξεν εαυτόν, εις βάρος πολλάκις της εργασίας του, της οικογενείας του, της αναπαύσεώς του, ενίοτε δε και βαλλόμενος και συκοφαντούμενος».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη τον τιμηθέντα και τον Αρχιεπίσκοπο Ανθηδώνος για τη φιλότιμη και κοπιώδη διακονία του στην Πόλη, καθώς και για το σημαντικό ανακαινιστικό έργο που πραγματοποίησε στα Μετόχια του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στο Νεοχώρι, το Φανάρι και τη Χάλκη.

Προηγουμένως, ο Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος, καλωσορίζοντας με θερμούς λόγους τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου, αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στις σχέσεις συνεργασίας, αλληλοκατανοήσεως και συμπορεύσεως του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων με το Πρωτόθρονο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ευχήθηκε, μάλιστα, στον Παναγιώτατο για την σημερινή επέτειο συμπληρώσεως είκοσι επτά ετών από την εκλογή του στον Οικουμενικό Θρόνο.

Από την πλευρά του, ο κ. Παντελεήμων Βίγκας εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη του για την ιδιαίτερη τιμητική διάκριση που του επεφύλαξε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων αλλά και τη συγκίνησή του για το γεγονός ότι την έλαβε από τα χέρια του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Παρόντες ήταν οι Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων Απόστολος, Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, Ικονίου Θεόληπτος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Προύσης Ελπιδοφόρος, Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, οι Επίσκοποι Χριστουπόλεως Μακάριος, Αλικαρνασσού Αδριανός, Ερυθρών Κύριλλος, η γενική πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, Γεωργία Σουλτανοπούλου, 'Αρχοντες Οφφικιάλιοι και πλήθος πιστών.