Τον ισχυρισμό πως η φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 που οδήγησε 99 ανθρώπους στο θάνατο ήταν «μη αντιμετωπίσιμη» επικαλέστηκε σύμφωνα με πληροφορίες στην κατάθεση του στις εισαγγελικές αρχές ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Πέτρος Φιλίππου ο οποίος την επίμαχη ημέρα απουσίαζε και επέστρεψε την επόμενη του συμβάντος. «Η πληροφόρηση που είχα ήταν ότι το φαινόμενο δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί» φέρεται να ανέφερε στους εισαγγελείς.

Ο κ. Φιλίππου, σύμφωνα με πληροφορίες, προσκόμισε στις ειαγγελικές αρχές την έκθεση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από την οποία σύμφωνα προκύπτει ότι η ταχύτητα των ανέμων στην συγκεκριμένη περιοχή και την έκθεση του ΕΚΠΑ του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, όπου αναφέρονται πέντε επιστημονικοί λόγοι για τους οποίους αποφαίνεται ότι η πυρκαγιά δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Φιλίππου ανέφερε στους εισαγγελείς πως «για την διάσωση αρμοδιότητα και απόλυτη ευθύνη έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Πρακτικά δεν υπήρχε δυνατότητα για οποιαδήποτε παρέμβαση λόγω του μεγέθους της ταχύτητας και της σφοδρότητας της φωτιάς».

Άλλη εικόνα στη Κινέτα. Δόθηκε εντολή εκκένωσης και υπήρξε ενημέρωση των κατοίκων από αστυνομικούς.

Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες από όσα περιλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία που έχει σχηματιστεί από τις εισαγγελικές αρχές για την υπόθεση, εντελώς αντίθετη εικόνα και διαχείριση της κατάστασης επέδειξαν οι αρχές στη φωτιά που είχε ξεσπάσει νωρίτερα την ίδια ημέρα στην Κινέτα.

Όπως κατά πληροφορίες κατέθεσε αστυνομικός στη Διεύθνση Δυτικής Αττικής

«ενώ η φωτιά βρισκόταν στα Γεράνεια Όρη και εκτιμώντας την κατάσταση του ανέμου διετάχθη η ταχεία αποχώρηση των κατοίκων από τα σπίτια τους (...)

Δύο με τρεις ώρες διήρκησε η εκκένωση όλων αυτών των οικισμών και μία δύναμη 20-25 άνδρες. Η ΓΑΔΑ είχε στείλει στην περιοχή και δύο ομάδες ΔΙΑΣ για ενίσχυση».

Παράλληλα, περιγράφει πως «οι αστυνομικοί πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι ενημερώνοντας τους κατοίκους για τον άμεσο επερχόμενο κίνδυνο και την ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης τους. Όποιοι κάτοικοι δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, τους βοηθούσαν». Στην συνέχεια ο αστυνομικός εξηγεί πως στον οικισμό Πανόραμα, η φωτιά έφτασε 15-20 λεπτά μετά την εκκένωση του! Η σφοδρότητα του ανέμου εκτιμάται από τον μάρτυρα αστυνομικό ότι έφθασε τα 11 μποφόρ.

Την ίδια εικόνα περιγράφει και ο πρόεδρος του τοπικού συντονιστικού οργάνου, Αντιστράτηγος εν αποστρατεία και κάτοικος Μεγάρων για τη φωτιά στη Κινέτα. Όπως κατά πληροφορίες αναφέρει ενημερώθηκε γύρω στις 12.00 για την φωτιά και έτρεξε αμέσως να ενημερώσει τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας. Γύρω στις 1.30 όταν ξέφυγε η κατάσταση, έδωσε εντολή για εκκένωση. “Αλλαξε το μέτωπο και εκτίμησα ότι θα υπήρχε κίνδυνος για τους κατοίκους”κατέθεσε χαρακτηριστικά στους εισαγγελείς. Παράλληλα, προσέθεσε πως η αστυνομία περνούσε από τα σπίτια και έδινε οδηγίες εκκένωσης με περιπολικά και ενημέρωναν τον κόσμο με μεγάφωνα που είχαν τα περιπολικά. Πολίτες απομακρύνθηκαν ακόμη και με πίεση από τους αστυνομικούς, σε κάποιες περιπτώσεις.