Στο κλείσιμο της Φιλοσοφικής Σχολής την Πέμπτη οδήγησε η «μάχη για την αίθουσα 516» μεταξύ πανεπιστημιακών και Ρουβίκωνα.

H πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφικής, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Μαρίζα Φουντοπούλου, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ότι μετά την κατάληψη της «αίθουσας 516» πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα. 

Όπως είπε, «θα πρέπει να απαντήσουμε αν το Πανεπιστήμιο είναι αυτοδιοίκητο και τις αποφάσεις λαμβάνει η Σύγκλητος, ενώ εάν δεν είναι η Πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει δράση.»

To γνωστό ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα απάντησε την πρόεδρο της Σχολής με την εξής ανάρτηση:

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη συλλογικότητα προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε κατάληψη της αίθουσας, απευθύνοντας πρόσκληση σε όσους επιθυμούν να οργανωθούν, να προσέρχονται σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα.

Την Τετάρτη -ημέρα των «ραντεβού» του Ρουβίκωνα- ομάδα πανεπιστημιακών δασκάλων δημιούργησε «αλυσίδα» για να μην μπορέσουν να μπουν οι εκπρόσωποι του Ρουβίκωνα.

Φοιτητές οι οποίοι φαίνεται να υποστήριζαν την αναρχική συλλογικότητα, εμφανίστηκαν στο χώρο και επιχείρησαν να προχωρήσουν σε ανακατάληψη. Σε πρώτη φάση, οι καθηγητές κατάφεραν να «μπλοκάρουν» την είσοδο στα μέλη της αναρχικής συλλογικότητας και σε φοιτητές που τους στηρίζουν.

Ωστόσο, λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι και αφού προηγουμένως είχαν αποχωρήσει οι πανεπιστημιακοί, τα μέλη του Ρουβίκωνα προχώρησαν σε ανακατάληψη της αίθουσας. To μέλος του Ρουβίκωνα έκανε και ανάρτηση με ύβρεις κατά των καθηγητών, τους οποίους χαρακτήριζε «θλιβερούς γραφικούς»:

Τα γεγονότα αυτά ανάγκασαν το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων να προβεί σε ηχηρή παρέμβαση, κάνοντας λόγο για «βία, μίσος, και αυθαιρεσία στο πανεπιστήμιο», ενώ κάλεσε την «Πολιτεία να αναλάβει άμεσα και εμπράκτως τις ευθύνες της», καθώς «σε λίγο θα είναι πολύ αργά».

Όπως ανακοινώθηκε «μετά τα σημερινά γεγονότα, οι Πρυτανικές Αρχές και η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής, αποφασίζουν για αύριο, Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018, τη συμβολική αναστολή λειτουργίας της Φιλοσοφικής Σχολής.»

Υπογράμμισαν, δε, ότι για ακόμα μια φορά ότι είναι σθεναρή η βούλησή τους να μην επιτρέψουν την προσβολή και παραβίαση των ακαδημαϊκών αρχών που διέπουν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, την παρεμπόδιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τη χρήση βίας, ενώ διευκρινίζουν ότι το κύριο μέλημά τους παραμένει η ασφάλεια όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

«Τα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Φιλοσοφικής Σχολής» ολοκληρώνουν.