Συναγερμός έχει σημάνει στα hotspots για τη μαζική άφιξη υπόπτων για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Οι ύποπτοι, όπως επιβεβαίωσε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στα ΝΕΑ, προέρχονται από τα τελευταία προπύργια του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ, αποτελώντας την τελευταία και πιο επικίνδυνη φάση του μεταναστευτικού προβλήματος της περιόδου 2014-2018.

Κατάσταση που επιτείνεται από την πρόθεση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων να αφήσουν ανεξέλεγκτα τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και να εμφανίζεται νέα ροή προσφύγων από τα χερσαία σύνορά μας.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος μίλησε για ένα εξαιρετικό μεγάλο πρόβλημα και μια αλλαγή της ανθρωπογεωγραφίας των προσφύγων. Καθότι τώρα δεν εισέρχονται οικογένειες αμάχων, εκτοπισμένων από τις συγκρούσεις.

Τώρα οι ύποπτοι δεν φαίνεται να έρχονται με βάση κάποιο σχέδιο του σχεδόν διαλυμένου ISIS. Όμως αναχωρούν μαζικά από τις περιοχές τους και με άλλα μέλη των οικογενειών τους, φοβούμενοι αντίποινα για την έμμεση ή άμεση συμμετοχή τους στις θηριωδίες του Ισλαμικού Κράτους και καταφθάνουν με διαφόρους τρόπους στην Ελλάδα.