Στην πλημμελή φύλαξη των συνόρων από την πλευρά της Τουρκίας το τελευταίο χρονικό διάστημα αποδίδουν οι ελληνικές αρχές τη μεγάλη αύξηση του αριθμού μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα από τον Εβρο.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στα σύνορα στον Εβρο, ενώ παράλληλα έχει διακοπεί η απευθείας επικοινωνία των ελληνικών αρχών με τις αντίστοιχες τουρκικές σε τοπικό επίπεδο, γεγονός που επιδεινώνει το πρόβλημα», τονίζουν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην «Καθημερινή».

Σχετικά διαβήματα έχουν πραγματοποιηθεί τόσο προς την ΕΕ όσο και προς την Αγκυρα προκειμένου να υπάρξει καλύτερη φύλαξη των συνόρων από τη γειτονική χώρα, ώστε να περιοριστεί η δράση των διακινητών που, όπως φαίνεται, «αλωνίζουν» στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετέβη στην Αγκυρα για να θέσει το θέμα στις τουρκικές αρχές. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές ότι έως και 500.000 Αφγανοί έχουν μετακινηθεί από το Ιράν και το Ιράκ στην Τουρκία, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία για ενδεχόμενη αύξηση των πιέσεων στα ελληνικά βόρεια σύνορα.

Η αυξημένη δράση των διακινητών αποκαλύπτεται από τα στοιχεία των συλλήψεων της Αστυνομίας τους τελευταίους μήνες: από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2018 έχουν συλληφθεί 1.010 διακινητές. Τον Σεπτέμβριο συνελήφθησαν 180 άτομα για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών και τον Οκτώβριο, μόλις μέσα σε μία εβδομάδα, 30 άτομα.

Πηγές της αστυνομίας κάνουν λόγο για κυκλώματα Βουλγάρων, Σκοπιανών και Αλβανών που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση παράνομων μεταναστών. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας έδωσε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, το 2016 από τον Εβρο πέρασαν 3.300 άνθρωποι, το 2017 5.500 και το 2018, έως τώρα, περίπου 12.000.