Η Ευρώπη έχει δώσει στην Ελλάδα για το προσφυγικό 1 δισεκατομμύριο 522 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

Όπως είπε, από αυτά έχουν προγραμματιστεί σε συγκεκριμένες δράσεις 1,04 δισ. ευρώ και έχουν απορροφηθεί 800 εκατομμύρια που έχουν δοθεί σε διεθνείς οργανισμούς. Σημείωσε πως ο κεντρικός φορέας που κάνει τη διανομή χρήματων είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Είπε πως στη σίτιση κάθε γεύμα κοστίζει 5 ευρώ. 

Απέρριψε τα περί κακοδιαχείρισης στα κονδύλια, επικαλούμενος τη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, λέγοντας ότι οποιοσδήποτε  έλεγχος είναι δεκτός: «Η μοναδική επίσημη ανακοίνωση που υπάρχει είναι η ανακοίνωση της Κομισιόν που λεει ότι δεν έχει βρεθεί κάποιο ζήτημα κακοδιαχείρησης. Και η δεύτερη ανακοίνωση είναι η δικιά μου που λεω ότι οποιοσδήποτε έλεγχος είναι ευχαρίστως δεκτός γιατί όταν συζητάμε για τα οικονομικά όλοι πρέπει να είμαστε διαφανείς και ανοιχτοί.»

Ο κ. Βίτσας είπε ακόμα ότι οι προμήθειες σίτισης στα νησιά γίνονται με διαγωνισμούς -για λίγους μήνες- που τους κάνει ο Στρατός. Ανέφερε πως το υπουργείο Άμυνας πήρε 100 εκατομμύρια ευρώ και θα λάβει άλλα 80 εκατομμύρια για τις υποδομές στα κέντρα φιλοξενίας.

«Το ποσό που πήρε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήταν περίπου 100 εκατομμύρια συν 80 εκατομμύρια που θα πάρει και με αυτό το ποσό έφτιαξε και τα 34 κέντρα που υπάρχουν τώρα και τα κέντρα που έχουν κλείσει, όλη την υποδομή και με αυτά τα χρήματα σιτίζει κατά περιόδους. Τα χρήματα που πηγαίνουν στα υπουργεία μετά την πρώτη φάση, τα διαχειρίζεται, τα παρακολουθεί μια ενιαία διαχειριστική αρχή, η οποία δίνει αντίστοιχα χρήματα στην Αστυνομία, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το υπουργείο Υγείας και πάει λέγοντας» σημείωσε.

Ερωτηθείς αν αληθεύει ότι τη σίτιση των μεταναστών την έχει αναλάβει ένα catering στην Κόρινθο: «Καταρχήν είναι ψέματα ότι ένα catering έχει πάρει τη σίτιση, ίσα-ίσα τα πέντε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά τα έχουν πάρει πέντε διαφορετικά catering. Ορισμένα catering που έχουν πάρει τη δουλειά συνεργάζονται με νησιώτες.»

Κάλεσε την Ευρώπη να θεσπίσει κανόνες ώστε όλες οι χώρες μέλη να αντιμετωπίζουν το μεταναστευτικό με τον ίδιο τρόπο. Είπε πως κάποιες  χώρες της ΕΕ δεν έχουν δεχτεί ούτε έναν μετανάστη.

Επανέλαβε όποιον θέλει να έρθει στην Ελλάδα να ελέγξει τα οικονομικά λέγοντας ότι έχουν έρθει στη χώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η διαχειριστική αρχή, ενώ είπε ότι έχουν γίνει 4 έλεγχοι από διαφορετικούς οργανισμούς.

Σε ό,τι αφορά τα κέτερινγκ είπε ότι υπάρχουν προδιαγραφές που όταν δεν τηρούνται αυτομάτως βγαίνουν από τη σίτιση των μεταναστών. 

Υπογράμμισε ότι υπάρχουν 2 επαναπροωθήσεις προσφύγων από τη Γερμανία, ενώ είπε ότι με πτήση τσάρτερ θα πάνε στη Γερμανία τουλάχιστον 200 πρόσφυγες.

Στα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας, ο κ. Βίτσας ήταν κατηγορηματικός ότι οι εκλογές θα γίνουν σε έναν χρόνο.  

Αναφερόμενος στο τέλος των μνημονίων: «Ποιος είναι μη λογικός όλη αυτή η Ευρώπη που λεει ότι τελείωσαν τα μνημόνια, υπάρχουν οι δεσμεύσεις που υπάρχουν για την Πορτογαλία, για την Ιταλία, που υπάρχουν για όλους και με βάση αυτές τις δεσμεύσεις σου κάνω εποπτεία αλλά η βάση είναι ο στόχος, όχι τα μέσα που θα επιτύχεις το στόχο. Ή αυτός που στην Ελλάδα και μόνο στην Ελλάδα βγαίνει και λεει δεν βγήκαμε από το μνημόνιο; Εντάξει όποιος δε βγήκε από το μνημόνιο ας μείνει στο μνημόνιο.»

Αναφορικά με το 3,5% πλεόνασμα: «Αυτή τη στιγμή έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση και όπως έχει αποδειχθεί υπάρχει το 3,5% μέχρι το 2022 το οποίο για το 2018 έχει επιτευχθεί και μάλιστα έχει επιτευχθεί με σιγουριά και για το 2019. Υπάρχουν δύο βασικοί όροι, το πρώτο είναι μια νέα κατανόηση και μια φορολογική συμμόρφωση του έλληνα πολίτη και δεύτερο πράγμα που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι σταμάτησε πλήρως η κυβερνητική διαφθορά και η κρατική διαφθορά. Αν αυτό το 3,5% μπορούσες να το ρίχνεις στην οικονομία θα ήταν πολύ καλύτερο αλλά έλα που έχουν έρθει όλοι οι άλλοι οι προηγούμενοι και σου έχουν φτιάξει ένα χρέος 320 δισ!»