Στο επίκεντρο εισαγγελικής έρευνας μπαίνουν πλέομν οι καταγγελίες γα κακοδιαχείριση στα κονδύλια που δόθηκαν για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Η παραγγελία δόθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου με αφορμή δημοσιεύματα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» στα οποία περιέχονταν συνέντευξη του διευθυντή της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέα Ηλιόπουλου.

Η κ. Δημητρίου έδωσε την παραγγελία στην επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων, Μαριάννα Ψαρουδάκη προκειμένου να διερευνήσει τις καταγγελίες. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Ψαρουδάκη άρχισε να καλεί μάρτυρες μεταξύ αυτών τον αντιστράτηγο ε.α Ανδ.Ηλιόπουλο.

Ο κ. Ηλιόπουλος ο οποίος διαχειρίστηκε τις προσφυγικές ροές καθώς διηύθυνε τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά και τον Έβρο (Λέσβος, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω και φυλάκιο Έβρου), παραδέχτηκε πως υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων τόσο από τον κρατικό μηχανισμό που εμπλέκεται συμπεριλαμβανομένου του ΥΠΕΘΑ και άλλων φορέων, όσο και από ΜΚΟ οι οποίες διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους.

Παράλληλα, παρακινούσε τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και ελληνικές Αρχές και τους Εισαγγελείς να αναζητήσουν στοιχεία και να προχωρήσουν σε εκτεταμένη έρευνα: «Εχει χαθεί ο έλεγχος και είναι ώρα να παρέμβουν εισαγγελείς» ανέφερε.

Ο κ. Ηλιόπουλος έριξε νέες βόμβες την Τρίτη. Μιλώντας στο Θέμα 104,6 έκανε λόγο για «εικόνες ντροπής» που τον οδήγησαν στο να μιλήσει δημόσια ενώ ειδικά για τη διαχείριση των κονδυλίων είπε πως «όλοι βλέπαμε ότι κάτι δεν πάει καλά» αν και, όπως διευκρίνισε, ο ίδιος δεν είχε άμεση εμπλοκή στο θέμα της διανομής των κονδυλίων.

«Εξήντλησα όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να αλλάξει κάτι. Οι έλεγχοι από τη δικαιοσύνη είναι μια δικαίωση στην προσπάθεια που έκανα» σχολίασε και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια κακοδιαχείριση, είναι σαφέστατη όχι μόνο απο τις εικόνες που βλέπετε. Δεν είναι απαραίτητο να βγαίνουμε στις ειδήσεις για να κάνουμε τη δουλειά μας. Χαίρομαι που οι δικαστικές αρχές έδειξαν ενδιαφέρον. Χωρίς να θέλω να προκαταλάβω οτιδήποτε η εκτίμησή μου είναι ότι το θέμα δεν θα θαφτεί, θα βγουν κάποια πράγματα».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας είχε δηλώσει αμέσως μετά τις πρώτες δηλώσεις Ηλιόπουλου ότι προκειται για «ψεύδη» και πως «θα κινηθούν σε βάρος του οι δέουσες νομικές διαδικασίες για όσα ψευδώς αναφέρει».

Πάντως ο κ. Βίτσας σε νέες δηλώσεις του -στα Παραπολιτικά 90,1 δήλωσε ότι «κάθε έλεγχος είναι ευπρόσδεκτος και επιβεβλημένος», αλλά απέρριψε τα περί κακοδιαχείρισης.

Τα δημοσιεύματα στον Τύπο πληθαίνουν. Είναι χαρακτηριστικό το ερώτημα που θέτουν οι Γερμανοί: «Τι κάνει η Αθήνα με τα κονδύλια;»