Σκιές στη διαχείριση των χρημάτων για το μεταναστευτικό κατήγγειλε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο πρώην γενικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Οδυσσέας Βουδούρης.

«Παραιτήθηκα το 2016, το βασικό θέμα το οποίο υπήρχε είναι η έλλειψη απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Δηλαδή τα κονδύλια υπήρχαν, αλλά υπήρχε η αδυναμία και η απροθυμία του τότε υπουργού να εφαρμόσει το νόμο που είχε ψηφίσει με το κατ' επείγον η κυβέρνηση στις αρχές Απριλίου του 2016. Τα χρήματα είχανε διατεθεί από την πλευρά της ΕΕ αλλά ο τότε υπουργός δεν εφήρμοσε πρακτικώς κανένα μέτρο το οποίο πρόβλεπε» είπε ο κ. Βουδούρης.

Για τα χρήματα που αντιστοιχούσαν σε κάθε πρόσφυγα: «Είχα υπολογίσει τότε ότι αντιστοιχούσανε περίπου σε 12.000-15.000 ευρώ ανά πρόσφυγα άρα ήταν ικανοποιητικά τα λεφτά. Το πρόβλημα ήταν η απορρόφηση των χρημάτων και η απορρόφηση δεν έγινε γιατί δεν εφαρμόστηκε ο νόμος. Πχ εκείνη την περίοδο αλλά και πολλούς μήνες μετά δεν έγιναν αυτονόητες κινήσεις να ενταχθούν οι καταυλισμοί στη Γενική Γραμματεία, για αυτό είχε δημιουργηθεί η Γενική Γραμματεία.

Να διοριστούν διοικητές, τα camps ήταν αδιοίκητα, να δοθούν αρμοδιότητες στο Γενικό Γραμματέα για να μπορέσει να διορίσει αυτούς τους διοικητές. Η Γενική Γραμματεία είχε τότε μελετήσει ένα σχέδιο βάσει του οποίου υπήρχανε τα χρήματα και η δυνατότητα πριν από το χειμώνα του 2016-2017 να είναι όλοι οι πρόσφυγες σε οικίσκους. Αυτή είναι η κατάσταση που με οδήγησε το Σεπτέμβριο του 2016 να παραιτηθώ, αυτή η κατάσταση διαιωνίστηκε και το 2017 και αυτό οδήγησε τον πρωθυπουργό να αποπέμψει τον κ. Μουζάλα. Αυτή τη στιγμή πληρώνουμε τα λάθη που έγιναν το 2016. Υπήρχαν σκιές οικονομικές οι οποίες ποτέ δε φωτίστηκαν. Υπήρχανε γεγονότα, όχι υπόνοιες, όχι καταγγελίες κλπ τα οποία ήταν πάρα πολύ σοβαρά και τα οποία είχαν έρθει και στη Βουλή. Η υπόθεση Softex παραδείγματος χάρη είχε έρθει στη Βουλή ο τότε υπουργός ο κ. Μουζάλας απάντησε με αυταπόδεικτα ψεύδη και η ιστορία ξεχάστηκε.»

Για τις απευθείας αναθέσεις: «Απευθείας αναθέσεις είχαν γίνει και το 2016 και είχα εξηγήσει ότι το πρόσχημα που υπήρχε είναι ότι δεν είχανε ακόμα θεσμικές δομές οργανωμένες τα camps, αλλά αυτό ήταν ευθύνη του τότε υπουργού.»